ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση τα «καύσιμα»ανάπτυξης για την Revoil

ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση τα «καύσιμα»ανάπτυξης για την Revoil
Παρασκευή, 04/06/2021 - 15:26

Το μεγάλο στοίχημα για τη Revoil, έρχεται από τη δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ όπου η εταιρεία μέσω εξαγορών αλλά και συνεργασιών έχει θέσει ως στόχο στην πενταετία 2021-2025 να φθάσει στα 60 MW με τις πρώτες ανακοινώσεις, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας να ακολουθούν άμεσα. Εξαγορές οι οποίες θα έχουν μικτή χρηματοδότηση τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από δανεισμό όπως άλλωστε είθισται στη συγκεκριμένη αγορά.

Η είσοδος στις ΑΠΕ είναι μία φυσική εξέλιξη για την εισηγμένη καθώς Σε βάθος χρόνου, με βάση την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης θα χαθεί περίπου ο μισός από τον τζίρο που γίνεται στα πετρελαιοειδή. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ολοκληρωθεί κάποιες συμφωνίες και άλλα projects βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προκειμένου να βγουν οι άδειες και να ξεκινήσει η κατασκευή τους, μιας και δεν υπάρχουν πολλά έτοιμα έργα προς εξαγορά.

Στην πολλά υποσχόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία δηλώνει παρών με τον στόχο για την πενταετία να τίθεται στην τοποθέτηση φορτιστών σε 100 πρατήρια, ανάλογα βέβαια και με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων καταναλώσεων, η REVOIL αύξησε τα συνολικά της μερίδιά, μείωσε τα έξοδά της, περιόρισε το χρηματοοικονομικό της κόστος και καταγράφοντας υψηλότερες τιμές αποτίμησης των αποθεμάτων της, έκλεισε με μικρή αύξηση της κερδοφορίας της.

Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 2,24 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 έναντι 2,21 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας μικρή άνοδο 1,36%.

Σε επίπεδο κερδών προ φόρων η εταιρεία έκλεισε με άνοδο 5,1% στα 0,82 εκατ. ευρώ έναντι 0,78 εκατ. το 2020.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών κινήθηκε χαμηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 καθώς για το σύνολο της περιόδου ίσχυε lockdown σε σχέση με το 2020 που ήταν μόνο λίγες ημέρες, με το σύνολο των πωλούμενων όγκων καυσίμων κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης να καταγράφει απώλειες 14,84%.

Παράλληλα, η εταιρεία μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2021 προχώρησε σε αποπληρωμή Τραπεζικών Δανείων ύψους 2,4 εκατ.ευρώ περίπου.

Για το δεύτερο τρίμηνο αλλά και συνολικά την πορεία του έτους οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι δύνανται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα θετικά. Σε αυτούς προσμετρώνται, η άρση των περιοριστικών μέτρων, η πορεία των εμβολιασμών, η άνοδος της τουριστικής κίνησης τους καλοκαιρινούς-φθινοπωρινούς μήνες καθώς και τη ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης από την περίοδο του Οκτωβρίου θα καθορίσουν τις επιδόσεις της αγοράς για το σύνολο της χρήσης, αλλά και της εταιρείας. 

Αντιόπη Σχοινά / liberal.gr