Orsted: Στόχος τα 50GW εγκατεστημένης ισχύος το 2030

Orsted: Στόχος τα 50GW εγκατεστημένης ισχύος το 2030
Πέμπτη, 03/06/2021 - 13:33

Η Orsted έθεσε ως νέα φιλοδοξία την επίτευξη των 50 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ έως το 2030.

Σύμφωνα με την εταιρεία τα 30GW θα προέρχονται από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τα 17,5GW από την χεσαία αιολική και ητην ηλιακή ενέργεια, και 2,5GW από άλλες ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης βιομάζας, του ανανεώσιμου υδρογόνου και των πράσινων καυσίμων.

Για να υποστηρίξει αυτή τη φιλόδοξη ανάπτυξη, η Orsted σχεδιάζει να επενδύσει 350 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (47 δισεκατομμύρια ευρώ) στην πράσινη ενέργεια από το 2020 έως το 2027, επιταχύνοντας τις μέσες ετήσιες επενδύσεις κατά περίπου 50% από την τελευταία ανακοίνωση της Ημέρας Κεφαλαιαγοράς το 2018.

Η εταιρεία επί του παρόντος έχει 12GW εγκατεστημένης ανανεώσιμης ισχύος και είχε ήδη ως στόχο τα 30GW έως το 2030.

Κοιτώντας μπροστά, η παγκόσμια ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά, υποστηριζόμενη από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν ολοένα και πιο φιλόδοξους στόχους για ανανεώσιμες πηγές για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη,.

Μέχρι το 2030, η παγκόσμια εγκατεστημένη ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να τριπλασιαστεί. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί με συντελεστή 7 και οι χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με συντελεστή 2,5-3, ανέφερε. Αυτή η τεράστια ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσιάζει απαράμιλλες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Orsted, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο πρόεδρος του ομίλου Orsted, Mads Nipper, δήλωσε:

«Η φιλοδοξία μας είναι να γίνουμε ο κορυφαίος μεγάλος ενεργειακός παράγοντας στον κόσμο έως το 2030. Με τον μεγαλύτερο αγωγό ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, τον παγκόσμιο αναπτυξιακό μας οργανισμό και την κορυφαία δέσμευσή μας για καινοτομία, αποτελεί σαφή φιλοδοξία μας να παραμείνουμε ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

«Στην χερσαία αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια, με το αποδεδειγμένο ιστορικό μας στην ανάπτυξη και την παροχή ελκυστικής αξίας και ως ένας από τους 5 κορυφαίους προγραμματιστές στις ΗΠΑ, είναι η φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας από τους 10 κορυφαίους παίκτες ΑΠΕ στον κόσμο. Στο ανανεώσιμο υδρογόνο και τα πράσινα καύσιμα, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή πλατφόρμα με τους κορυφαίους της βιομηχανίας και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτήν την πλατφόρμα για να γίνουμε παγκόσμιος ηγέτης στο ανανεώσιμο υδρογόνο».

Επιπλέον, η Orsted ανακοίνωσε την απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των πτερυγίων ανεμογεννητριών με άμεση ισχύ. Προς τα εμπρός, ο προγραμματιστής έχει δεσμευτεί είτε να επαναχρησιμοποιήσει, να ανακυκλώσει ή να ανακτήσει το 100% όλων των πτερυγίων που προέρχονται από τον παροπλισμό χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τέλος, κατά την περίοδο 2020-2027, η Orsted αναμένει αύξηση του EBITDA από υπεράκτια και χερσαία περιουσιακά στοιχεία σε λειτουργία κατά 12% ετησίως κατά μέσο όρο, φθάνοντας σε επίπεδο 35-40 δις. κορώνες Δανίας το 2027.