Γερμανία και Νορβηγία εγκαινίασαν υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 2,4 δις

Γερμανία και Νορβηγία εγκαινίασαν υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 2,4 δις
Παρασκευή, 28/05/2021 - 12:26

Η Γερμανία και η Νορβηγία εγκαινίασαν την Πέμπτη ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει άμεσα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί ως βασικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να μεtταβεί από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναλυτικότερα το έργο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ονομάζεται Nordlink, θα επιτρέψει στη Γερμανία να εξάγει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρική ενέργεια από τα αιολικά πάρκα της στη Νορβηγία, τα οποία αποθηκεύονται στα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας των σκανδιναβικών χωρών. Σε περιόδους χαμηλού ανέμου, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να απελευθερωθεί ξανά από τις νορβηγικές δεξαμενές για να καλύψει τη γερμανική ζήτηση.

«Θέτουμε ένα ορόσημο για τον σύγχρονο ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής τελετής για την επίσημη ενεργοποίηση του συνδέσμου τροφοδοσίας.

Το καλώδιο 623 χιλιομέτρων κινείται κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, από την βόρεια πολιτεία Schleswig-Holstein έως το Tonstad στη νότια Νορβηγία. Οι χειριστές λένε ότι μπορεί να μεταφέρει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει 3,6 εκατομμύρια νοικοκυριά ταυτόχρονα.

Το νέο σύστημα θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, η οποία είναι σχετικά υψηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Claudia Kemfert, ανώτερος εμπειρογνώμονας ενέργειας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Νορβηγία καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές και ηλεκτρική ενέργεια από τις εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας. Βρισκόμενη στο νορβηγικό δίκτυο, η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την κατασκευή δαπανηρών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας, δήλωσε ο Kemfert.

«Η Nordlink δεν αποτελεί υποκατάστατο της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία, αλλά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εξισορρόπηση των διακυμάνσεων».

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της χώρας σε «καθαρό μηδέν» έως το 2045.

Δεδομένου ότι η Γερμανία κλείνει τα τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια το επόμενο έτος και σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2038, θα απαιτηθεί μια μαζική επέκταση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να καλύψει τις απαιτήσεις των 83 εκατομμυρίων κατοίκων και της βιομηχανίας της.

«Η Nordlink θα διευκολύνει τη μετάβαση της Γερμανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ για το έργο, το οποίο χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Ταυτόχρονα, θα δώσει στη Νορβηγία ενέργεια όταν τη χρειαζεται».

Πηγή: ΑΡ