Οι θετικές εισηγήσεις του Δήμου Αμυνταίου για το αιολικό στον Αετό και η ξαφνική αλλαγή

Οι θετικές εισηγήσεις του Δήμου Αμυνταίου για το αιολικό στον Αετό και η ξαφνική αλλαγή
Πέμπτη, 27/05/2021 - 18:30

Να ακυρώσει τις θετικές αποφάσεις που έχει λάβει τα περασμένα χρόνια για το αιολικό πάρκο στη θέση «Αερορράχη Αετός» της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, επιχειρεί ο Δήμος Αμυνταίου.

Πρόκειται για ένα έργο της EDP Renewables (EDPR) στην Ελλάδα, πλήρως αδειοδοτημένο, το οποίο επιχειρούν να μπλοκάρουν - και τα κατάφεραν προσωρινά - δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, δύο σύλλογοι της περιοχής και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Νυμφαίου.

Η νόμιμη αδειοδότηση του έργου προβλέπει 4 ανεμογεννήτριες, ενώ το έργο στο πλαίσιο της αδειδότησης έχει λάβει μια σειρά από εγκρίσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις από το Δήμο Αμυνταίου. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή απαίτησε 10 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί και για να καταφέρουν οι Πορτογάλοι της EDPR να επενδύσουν στην Ελλάδα και τώρα βρίσκονται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι τον Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία είχε ενημερώσει αναλυτικά όλους τους ενδιαφερόμενους για την έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη του δασικού δρόμου και δεν υπήρξε απολύτως κανένας αιφνιδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή παύση των εργασιών, την οποία υπέβαλλαν οι οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ, ο Σύλλογος Απανταχού Νυμφαιωτών και ο Σύλλογος Φίλων Νυμφαίου εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Φλώρινας και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε δεκτή και το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για παύση εργασιών, ορίζοντας δικάσιμο για την υπόθεση στις 3 Ιουνίου.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η μεγάλη ξαφνική αλλαγή του Δήμου Αμυνταίου, ο οποίος μάλιστα έκανε πρόσθετη παρέμβαση στο δικαστήριο για το έργο. Το βασικό επιχείρημα για τη λήψη των προσωρινών μέτρων είναι ότι το Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τον έλεγχο των σχετικών αδειών, έχοντας ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να υποβάλλουν τις αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις τους. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ένας από τους φορείς είναι και ο Δήμος Αμυνταίου, ο οποίος προφανώς και έχει στη διάθεσή του τις δικές του γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις για το έργο.

Ο ίδιος Δήμος έχει δώσει θετική εισήγηση στο έργο με σειρά αποφάσεών του. Μάλιστα, από το 2011 είχε δώσει έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ χαρακτηριστική είναι και η απόφαση του 2019 για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τροποποίησης Α.Ε.Π.Ο. του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 14,28 MW στη θέση «Αερορράχη» του Δήμου Αμυνταίου», όπου γνωμοδοτεί ομόφωνα θετικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι:

Η απόσταση του αιολικού σταθμού από τα όρια του οικισμού Αγραπιδιών είναι περίπου 1400μ, από τα όρια του οικισμού Νυμφαίου είναι περίπου 3400 μ και από τα όρια του οικισμού Αετού είναι 1700 μ.

Η περιοχή ενδιαφέροντος δεν ανήκει σε περιοχή που βρίσκεται υπό θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας (Natura 2000).

Αλλά και ότι οι τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική ΑΕΠΟ, όπως αναφέρονται στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφονται παρακάτω πήραν ομόφωνη θετική γνωμοδότηση:

Πρόκειται για τη μεταβολή εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύς παραγωγής του σταθμού η συνολική Εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού, που μειώνεται από 16,5 MW στα 14,28 MW, καθώς και η Μέγιστη ισχύς παραγωγής από 15,0 MW στα 14,28 MW. Επομένως, η εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύς παραγωγής του σταθμού είναι ίση με 14,28 MW.

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι συμφώνησε με την αριθ. 7/2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας η οποία και αποφασίζει τη διεκδίκηση της αναστολής όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το έργο είναι ήδη αδειοδοτημένο….

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών προτίθενται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο έλεγχος των αδειών και να συνεχίσει η κατασκευή του έργου και εξετάζουν τις περαιτέρω ενέργειες, επιφυλασσόμενοι των δικαιωμάτων τους.

Οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες μέρες με όλα τα ενδεχόμενα να μένουν ανοιχτά για το μέλλον της συγκεκριμένης επένδυσης, αλλά και της εικόνας που θα αποκτήσει η χώρα στο εξωτερικό για τις επενδύσεις.

Δείτε τις αποφάσεις

ieidiseis.gr