Το Φόρουμ Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της ΕΕ παρουσιάζει έργα καθαρής ενέργειας

Το Φόρουμ Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της ΕΕ παρουσιάζει έργα καθαρής ενέργειας
Παρασκευή, 21/05/2021 - 17:00

Οι προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσουν πρακτικές κινήσεις για την αποανθρακοποίηση των νησιών της φαίνεται ότι έχουν πάει ακόμη βήμα προς τα εμπρός, με το έκτο φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ», που κξενκίνησε την Πέμπτη.

Συγκεντρώνοντας εκπροσώπους των τοπικών αρχών από πολλά νησιά της ΕΕ, η διήμερη εκδήλωση έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει την πρόοδο που σημειώνεται και να παρουσιάσει τα τρέχοντα και ολοκληρωμένα έργα καθαρής ενέργειας στα νησιά.

Ανοίγοντας το φόρουμ η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, υπογράμμισε τα πιθανά οφέλη για τα νησιά της ΕΕ, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά: «Γνωρίζουμε ότι τα νησιά και άλλες παράκτιες περιοχές, που συχνά βσίζονται πολύ στον τουρισμό, είναι μία από τις πιο ευάλωτες καταστάσεις αυτή τη στιγμή. Και οι δύο, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την πανδημία. Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν μια πορεία προς την ανάκαμψη, να διαφοροποιήσουν τις νησιωτικές οικονομίες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Το φόρουμ παρέχει στους συμμετέχοντες μια πλατφόρμα για να αποκτήσουν ορατότητα για τις πρωτοβουλίες τους για καθαρή ενέργεια, για να λάβουν τεχνική βοήθεια για το σχεδιασμό, την προετοιμασία και την εφαρμογή των σχεδίων τους με στόχο την απαλλαγή από τον άνθρακα και για να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων.

Είναι επίσης μια ευκαιρία ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, ώστε τα νησιά σε ολόκληρη την ΕΕ να μπορούν να βλέπουν από πρώτο χέρι τα άμεσα οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και ορισμένα από τα πρόσθετα έμμεσα πλεονεκτήματα - για παράδειγμα την ενίσχυση του τουρισμού.

Τα θέματα των συνεδριών περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπεται η χρηματοδότηση των έργων μετάβασης στην καθαρή ενέργεια των νησιών. Οι συνεδρίες της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνουν διαδικτυακές επισκέψεις σε διάφορα νησιωτικά έργα καθαρής ενέργειας που υλοποιήθηκαν με επιτυχία και παρέχουν μια εικόνα για τις προκλήσεις και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη συνολική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το φόρουμ σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαδικασίας που καθιερώθηκε από τη γραμματεία των νησιών καθαρής ενέργειας, με σκοπό την ενδυνάμωση των νησιωτικών κοινοτήτων για τη μετάβαση από το όραμα της καθαρής ενέργειας στη δράση και για την αντιστοίχιση πρωτοβουλιών με γνώμονα τους πολίτες με την ειδική υποστήριξη που έχει πραγματικό αντίκτυπο σε έργα που γίνονται επί τόπου.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή