Σουηδία: Προσθήκη 1GW νέας αιολικής ισχύος το α' τρίμηνο του 2021

Σουηδία: Προσθήκη 1GW νέας αιολικής ισχύος το α' τρίμηνο του 2021
Τετάρτη, 12/05/2021 - 12:31

Η αγορά αιολικής ενέργειας της Σουηδίας έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με σχεδόν 1GW νέας ισχύος και επενδύσεις αξίας 10 δισεκατομμυρίων κορώνων Σουηδίας (Skr) (990 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού ομίλου Svensk Vindenergi.

Τα περισσότερα από αυτά τα νέα έργα βρίσκονται στη βόρεια Σουηδία, με έως και 75% της νέας αιολικής ισχύος να προστίθεται στις περιοχές ηλεκτρικής ενέργειας SE1 και SE2.

Η ομάδα προέβλεψε ότι εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, πριν από το 2030 οι επενδύσεις θα αντιστοιχούν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια Skr μέχρι το 2030.

Ο σύλλογος ανέφερε ότι η ζήτηση για έργα αιολικής ενέργειας ξεπερνά το ποσοστό χορήγησης νέων αδειών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση.

«Υπάρχουν δύο ταυτόχρονες ιστορίες στα στατιστικά στοιχεία αυτού του τριμήνου. Από τη μία πλευρά, δείχνει τη διατηρούμενη ελκυστικότητα της Σουηδίας ως επενδυτικό περιβάλλον και ότι είμαστε μια χώρα που έχει επαρκή εμπιστοσύνη για να προσελκύσει κεφάλαια για την κατασκευή σουηδικών ενεργειακών υποδομών. Ταυτόχρονα, βλέπουμε μια επικείμενη έλλειψη οικοδομήσιμων έργων λόγω του γεγονότος ότι χορηγούνται λιγότερες περιβαλλοντικές άδειες», δήλωσε ο Daniel Badman, Διευθύνων Σύμβουλος της Svensk Vindenergi.

Ο εμπορικός φορέας πρότεινε την προσαρμογή του περιβαλλοντικού κώδικα ώστε να εξυπηρετεί περισσότερη αιολική ενέργεια έναντι άλλων συμφερόντων.