Συνεργασία BP, Iberdrola και Enagás για έργο πράσινου υδρογόνου

Συνεργασία BP, Iberdrola και Enagás για έργο πράσινου υδρογόνου
Πέμπτη, 29/04/2021 - 17:00

Η BP, η Iberdrola και η εταιρεία ενέργειας Enagás συμφώνησαν σε μια μελέτη σκοπιμότητας με σκοπό τη δημιουργία του μεγαλύτερου έργου πράσινου υδρογόνου στην περιοχή της Βαλένθια.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα τοποθετηθεί στο διυλιστήριο της BP στο Castellón, όπου θα κατασκευαστεί ένας ηλεκτρολύτης 20MW, που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται, μεταξύ άλλων πηγών, από μια φωτοβολταϊκή μονάδα 40 MW.

Σε μεταγενέστερα στάδια, η ικανότητα ηλεκτρόλυσης θα μπορούσε να αυξηθεί στα 115MW, καθιστώντας το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στον τομέα διύλισης στην Ισπανία, ανέφερε η Iberdrola.

Το διυλιστήριο BP στην Castellón είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής υδρογόνου στην κοινότητα της Βαλένθια. Με αυτό το έργο θα αντικατασταθεί το γκρίζο υδρογόνο που χρησιμοποιεί το διυλιστήριο στη διαδικασία παραγωγής βιοκαυσίμων.

Μάλιστα, η χρήση πράσινου υδρογόνου θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 24.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας στην αποανθρακοποίηση του εργοστασίου.

Το έργο θα διερευνήσει επίσης πρόσθετες χρήσεις προστιθέμενης αξίας για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στο εργοστάσιο, όπως η προμήθεια στον τομέα των βαρέων μεταφορών και η συμβολή στην αποανθρακοποίηση άλλων βιομηχανιών έντασης ενέργειας στην περιοχή.

Ο ηλεκτρολυτής 20MW θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023, με επένδυση περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τον ηλεκτρολύτη, το έργο θα μπορούσε να δώσει κίνητρα σε εκτιμώμενη πρόσθετη επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας και να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική και βιομηχανική ανάκαμψη της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Ο πρόεδρος της BP Ισπανίας, Carlos Barrasa, δήλωσε:

«Με αυτό το έργο, η BP ενισχύει τη δέσμευσή της για υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος, καθώς θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην αποανθρακοποίηση του τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και των μεταφορών, ειδικά εκείνων που είναι δύσκολες ή ακριβές για ηλεκτροδότηση.

«Αυτό είναι επομένως ένα περαιτέρω βήμα στη στρατηγική της BP να μετατραπεί σε ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας, καθώς και στη φιλοδοξία της BP Ισπανίας να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής και διανομής ενέργειας με αποτύπωμα χαμηλού άνθρακα».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Iberdrola Ισπανίας, Ángeles Santamaría, πρόσθεσε:

«Με την ευκαιρία να ηγηθούμε σε αυτήν την τεχνολογία, θα συμβάλλουμε στην υλοποίηση της ουδετερότητας του κλίματος, ενεργώντας σε τομείς που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα ενώ ενισχύεται μια καθαρή βιομηχανία με τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια συμμαχία εταιρειών που είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό των παραγωγικών διαδικασιών τους με την Iberdrola, η οποία έχει την ικανότητα να παράγει και να προμηθεύει πράσινη ενέργεια, καθώς και με τη συμμετοχή της αλυσίδας εφοδιασμού και των κινήτρων των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Μαζί, θα συμβάλουμε στην προώθηση της τεχνολογικής ωριμότητας του πράσινου υδρογόνου, μετατρέποντάς το σε μια ανταγωνιστική λύση για τη μεσοπρόθεσμη απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας και των βαρέων μεταφορών».