Η συνεδρίαση της επιτροπής του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ

Η συνεδρίαση της επιτροπής του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ
Παρασκευή, 23/04/2021 - 20:57

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ με τη συμμετοχή των φορέων, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου σε εκδήλωση του ΑΠΕ. Όπως ανέφερε στόχος του υπουργείου είναι να πάρουν το δρόμο τους χωρίς καθυστερήσεις τα απαραίτητα έργα για το νέο στόχο του 2030, και δεδομένων και των αιτήσεων για πάνω από 3 γιγαβάτ σε έργα με αποθήκευση.

Εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιολογητικών και να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες στην υποβολή και έκδοση αδειών.

Παράλληλα, τα μηνύματα από την αγορά για την αδειοδότηση είναι ότι υπάρχουν ποικίλα μικρά θέματα που δυσκολεύουν τις επενδύσεις. Όπως δήλωσε σχετικά η κα Σδούκου, το υπουργείο έχει επικεντρωθεί και σε αυτά και θα τα συζητήσει: Πρόκειται για τα κοινά αιτήματα μικρών έργων στον ΑΔΜΗΕ, το πως θα επιταχυνθεί η εξέταση στον ΔΕΔΔΗΕ, ιδίως στο ιδιοκτησιακό, ο περιορισμός καθυστερήσεων στα έργα σύνδεσης και η ανελαστικότητα των διαχειριστών στην οριστική προσφορά σύνδεσης για μικρότερη ισχύ. Τέλος, έχουν καταγραφεί τα προβλήματα για τη δασική νομοθεσία.