Siemens Gamesa: Συμφωνία με τη Repsol για παράδοση 120 MW ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα στην Ισπανία

Siemens Gamesa: Συμφωνία με τη Repsol για παράδοση 120 MW ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα στην Ισπανία
Τρίτη, 30/03/2021 - 15:40

Η Siemens Gamesa και η Repsol έκλεισαν την πρώτη τους συμφωνία για ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 120 MW που προορίζονται για τέσσερα αιολικά πάρκα στην Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση αφορά δύο αιολικά πάρκα στη Σαραγόσα συνολικής ισχύος 100 MW και άλλα δύο στο Βαγιαδολίδ, συνολικής ισχύος 20MW.

Τα τέσσερα αιολικά πάρκα, που ανήκουν στα αιολικά έργα Delta 2 και PI, θα είναι εξοπλισμένα με ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa τύπου 5,0-145 SG και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022.

Συνολικά η Siemens Gamesa θα προμηθεύσει τα αιολικά έργα με 24 ανεμογεννήτριες και θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης 5 ετών.

Σημειώνεται ότι οι ανεμογεννήτριες SG 5.0-145 είναι μια από πιο ισχυρές χερσαίες ανεμογεννήτριες στην Ισπανία, με μόνο μία από αυτές να είναι ικανή να παρέχει επαρκή πράσινη ενέργεια σε περίπου 4000 νοικοκυριά, ανέφερε η Siemens Gamesa.

Σε ό,τι αφορά το έργο Delta 2 της Repsol αυτό αποτελείται από 26 αιολικά πάρκα που βρίσκονται στις επαρχίες Ουέσκα, Σαραγόσα και Τερουέλ. Θα έχει συνολική ισχύ 860 MW και θα αναπτυχθεί από τώρα μέχρι το 2023.

Τα αιολικά πάρκα στο Βαγιαδολίδ αντιστοιχούν στο έργο PI, το οποίο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 175 MW.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa Ισπανίας, Enrique Pedrosa, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση που φτάσαμε σε αυτήν την πρώτη συμφωνία με την Repsol, για την οποία είμαι βέβαιος ότι θα είναι η πρώτη από τις πολλές. Είμαστε επίσης περήφανοι που συμβάλλουμε στα φιλόδοξα σχέδια ανανεώσιμης ανάπτυξης μιας από τις μεγαλύτερες και διεθνείς εταιρείες ενέργειας της Ισπανίας. Μαζί θα συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε στην επίτευξη των στόχων της χώρας για την απαλλαγή από τον άνθρακα».

Οι 24 νασέλες θα συναρμολογηθούν στο εργοστάσιο της Siemens Gamesa στην Άγρεδα (Σορία), τα κιβώτια ταχυτήτων θα παραχθούν στα εργοστάσια στο Αστεάσου (Γκιπούθκοα), στη Λέρμα (Μπούργκος) και τα ηλεκτρικά εξαρτήματα θα παραχθούν στα εργοστάσια στη Ρεϊνόσα (Καντάμπρια), στο Σαν Φερνάντο δε Ενάρες (Μαδρίτη) και στο Μπενισάνο (Βαλένθια).

Σημειώνεται ότι η συμφωνία των 120 MW αυξάνει το μερίδιο της Siemens Gamesa στο 53%, που ισοδυναμεί με 15 GW ισχύος στην Ισπανία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ισπανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (AEE).

Υπογραμμίζεται ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αναμενόμενης ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για το 2030 είναι να επιτύχει το 42% της τελικής χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σύγκριση με το 20% το 2020, με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να αυξάνεται στο 74% και στο 100% έως το 2050.

Οι νέες δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ των μέτρων που έχουν προγραμματιστεί για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτής της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εκτιμώμενη κατανομή 20 GW έως το 2025, από τα οποία τα 10 GW θα αφορούν την αιολική ενέργεια.