Όχι στην παρέμβαση στις τιμές των δικαιωμάτων των εκπομπών στην Ευρώπη, προειδοποιούν δύο αρχιτέκτοκες της αγοράς άνθρακα

Όχι στην παρέμβαση στις τιμές των δικαιωμάτων των εκπομπών στην Ευρώπη, προειδοποιούν δύο αρχιτέκτοκες της αγοράς άνθρακα
Παρασκευή, 05/03/2021 - 15:07

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντισταθεί στις εκκλήσεις για την άμβλυνση στην αγορά άνθρακα, περιορίζοντας τις τιμές ή τη συμμετοχή των οικονομικών συμμετεχόντων, ανέφεραν δύο πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν έναν αυστηρότερο στόχο μείωσης των εκπομπών - μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αυξήσεις τιμών, με τις Βρυξέλλες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα αυτό το καλοκαίρι για την επίτευξη του νέου στόχου.

Παρόλα αυτά, οι πρόσφατες απότομες αυξήσεις των τιμών, που αποδίδονται από ορισμένους παρατηρητές της αγοράς στη συμμετοχή οικονομικών συμμετεχόντων, όπως τα αντισταθμιστικά κεφάλαια, έχουν προκαλέσει φήμες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να περιορίσει τη συμμετοχή τους στην αγορά.

«Αυτό δεν είναι τόσο απλό ούτε τόσο αποτελεσματικό όσο ακούγεται», ανέφεραν οι Jos Delbeke και Peter Vis -πρώην αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα- την Πέμπτη, σε έγγραφο πολιτικής για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας.

Ο περιορισμός του ποσού των αδειών που μπορούν να διατηρήσουν οι επενδυτές σε λογαριασμούς μητρώου δεν θα αντιμετώπιζε άμεσα τις κινήσεις των τιμών του άνθρακα στις προθεσμιακές αγορές. Επίσης, η τροποποίηση των κανόνων θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να εγκριθεί.

Καθώς οι χώρες και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους άνθρακα, οι πρώην αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες προσκλήσεις για τη θέσπιση ελέγχων τιμών, όπως ένα «ανώτατο όριο» για το κόστος των αδειών που πωλούνται σε πλειστηριασμούς.

Εάν οι τιμές υπερβούν το όριο, τότε αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα από την ΕΕ επεκτείνοντας σταδιακά την παροχή αδειών CO2, ανέφεραν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει επιτρέποντας σε έργα που απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα να δημιουργήσουν άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη αυξήθηκε φέτος, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα 50-100 δολάρια ανά τόνο CO2 που σύμφωνα με τους οικονομολόγους μπορεί να πυροδοτήσει τις επενδύσεις σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με σκοπό τον έλεγχο της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: Reuters