Λευκωσία: «Ώρα Έργων για την Ενέργεια» Σήμανε στο 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο του ΙΕΝΕ και της FMW

Λευκωσία: «Ώρα Έργων για την Ενέργεια» Σήμανε στο 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο του ΙΕΝΕ και της FMW
Τρίτη, 31/10/2023 - 15:48

Το ενδιαφέρον των επαγγελματιών και ειδικών του ενεργειακού τομέα αλλά και του ευρύτερου κοινού συγκέντρωσε το 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα,Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, στο Royal Hall τηςΛευκωσίας. Με τίτλο «Ώρα Έργων για την Ενέργεια», το εφετινό ΕνεργειακόΣυμπόσιο, διοργανώθηκε από τοΙνστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρείαFMW Financial Media Way, με κύριο ομιλητή τονΠρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Με κεντρικό στόχο του την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το Ενεργειακό Συμπόσιο έδωσε, για άλλη μία χρονιά, την τεχνοκρατική προσέγγιση για τα επόμενα βήματα στον τομέα της ενέργειας. Έχοντας καθιερωθεί ως η σημαντικότερη σύναξη για τα ενεργειακά δρώμενα της Μεγαλονήσου, το Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου έδωσε και εφέτος αρκετές απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που αφορούν το ενεργειακό της μέλλον

Έτσι, το 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, με την πλατιά συμμετοχή που χαρακτήρισε και τις δικές του εργασίες, άνοιξε διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης, των ακαδημαϊκών, των τεχνοκρατών και ευρύτερα της κοινής γνώμης. Με την συμμετοχή, όπως κάθε χρόνο, ανώτατων αξιωματούχων της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου κ.ά.), αλλά και ακαδημαϊκών, τεχνοκρατών και εκπροσώπων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, έδωσε, και για το 2023, το στίγμα του ενεργειακού ταξιδιού της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαράσσοντας, παράλληλα, την πορεία των επόμενων κινήσεών της.

Οι τέσσερεις συνεδρίες του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου ήταν, αντίστοιχα, αφιερωμένες στην Αξιοποίηση Yδρογονανθράκων, τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, τον Ηλεκτρισμό αλλά και τις Επενδύσεις στον Τομέα της Ενέργειας.

Ανάμεσα στους ομιλητές της διοργάνωσης ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Δρ. Ανδρέας Πουλικκάς, ο Δρ. Διογένης Αγγελίδης, Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της ENERGEAN Ελλάδας, ο Δρ. Charles Ellinas, CEO & Founder της EC Natural Hydrocarbons Company Ltd, η κ. Μαρίνα Στροβολίδου, Επικεφαλής Πιστοποίησης της Climate Bonds Initiative στην Λευκωσία, η κ. Δέσποινα Θεοδοσίου Παναγιώτου, Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), και ο κ. Σταύρος Σταυρινός, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας Κύπρου, ενώ πρέπει να τονιστεί και η σημαντική παρουσία του ΙΕΝΕ στις εργασίες του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, καθώς σε αυτές συμμετείχαν ως ομιλητές ή/και συντονιστές ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κωστής Σταμπολής, ο Γενικός Γραμματέας & Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ κ. Κώστας Θεοφύλακτος και ο Δρ. Γεώργιος Ανθρακεύς, Ειδικός Σύμβουλος του ΙΕΝΕ σε θέματα ΑΟΖ.

Αναλυτικότερα, ως προς την ατζέντα του συνεδρίου, οι ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η τελευταία ανάφλεξη του Μεσανατολικού, με αφορμή τη διαμάχη Ισραήλ-Χαμάς, οι γεωπολιτικές οικονομικές και στρατηγικές ανακατατάξεις, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ της Κύπρου, απασχόλησαν το εφετινό, 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο, με τους ομιλητές του να αναλύουν διεξοδικά:

  • Τις γεωπολιτικές και ενεργειακές ανακατατάξεις στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή
  • Τις εκτιμήσεις για τη διεθνή ενεργειακή κρίση
  • Τα επόμενα βήματα της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, υπό το φώς των νέων δεδομένων
  • Τη δυνατότητα της Κύπρου να συμβάλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας
  • Τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της περιοχής
  • Το υψηλό ενεργειακό κόστος
  • Τη σημασία των πόρων φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση
  • Τις επενδύσεις των ενεργειακών εταιρειών στη ΝΑ Μεσόγειο
  • Τους σχεδιασμούς για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη
  • Την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Τις ηλεκτρικές διασυνοριακές διασυνδέσεις
  • Τη δημιουργία και εφαρμογή του απαραίτητου νομικού και διοικητικού πλαισίου, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κύπρο.