Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις μετά την πλημμύρα στη Θεσσαλία

Ακρίβεια: Έρχονται αυξήσεις μετά την πλημμύρα στη Θεσσαλία
Δευτέρα, 11/09/2023 - 06:46

Έρχονται ανατιμήσεις, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο λόγω της μικρότερης παραγωγής, αλλά και με πρόσχημα τις καταστροφές που έχουν συντελεστεί.

Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις τιμές, όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα και όπως περιμένει η κυβέρνηση, υποχρεώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, για αρκετά μεγάλο διάστημα να είναι πολλαπλάσια παρόντες στην αγορά με εντατικούς ελέγχους, για να αποτραπούν ανατιμήσεις, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο λόγω της μικρότερης παραγωγής, αλλά και με πρόσχημα τις καταστροφές που έχουν συντελεστεί.

Οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η άμεση απογραφή για τις ζημιές, ενώ σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, για να προχωρήσει η οικονομική βοήθεια, οι υγειονομικά απαραίτητες δράσεις και ο συνεπακόλουθος προγραμματισμός για το μέλλον της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της επιχειρηματικότητας.

Στο μεταξύ από τη δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο του προγραμματισμού δημοσιων διαγωνισμών, δεν λείπουν οι φωνές, όπως του καθηγητή Δημήτρη Μάρδα που επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής ο κόστος των κρατικών προμηθειών που διενεργούνται εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας είναι κατα 30% υψηλότερο...Και σε περιόδους κρίσεων οι απευθείας αναθέσεις δεν είναι η μόνη λύση...».

Κόστος 1,5 δισ. ευρώ

Σχετικά με τις ζημιές «Φαίνεται ότι το φαινόμενο Daniel ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Ιανό. Η κλίμακα δεν είναι ακριβώς αναλογική. (…) Μιλάμε λοιπόν για κόστος 1 – 1,5 δισ.», τόνισε ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μιλώντας στην ΕΡΤ, για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή ειδικά στη Θεσσαλία και κατ’επέκταση στην ελληνική οικονομία.

«Αυτό 1 – 1,5 δισ. θα το τοποθετούσα σαν απώλειες πλούτου, δηλαδή σαν απώλειες του ΑΕΠ, κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος. (…) Καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Η αγροτική παραγωγή ήταν κρίσιμη, διότι είναι σιτάρια, είναι προϊόντα (των οποίων η απώλεια) θα πυροδοτήσει ξανά πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε ο κ. Πετράκης. «Θα έχουμε επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα της χώρας και οι επιπτώσεις θα κάνουν κυρίως με αγροτική παραγωγή και η απουσία αυτής θα επιδράσει και στο θέμα των τιμών των αγροτικών προϊόντων».

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη: «Θα έχουμε μακροχρόνιες συνέπειες, οι οποίες θα έχουν μια επίπτωση σε βάθος χρόνου. Περιμένω να δούμε και ορισμένα άλλα μεγέθη πώς θα εξελιχθούν, διότι έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, τις υποδομές.

(…) Έχουμε επιβάρυνση σε παιδαγωγικές δομές οι οποίες ξεκινάνε. Είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί στα κόστη τα οποία συζητάμε. Άρα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο γεγονός και αυτό μας φέρνει να σκεφτούμε ότι το να διατηρούμε τη δημοσιονομική ισορροπία, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να αντιμετωπίζουμε έκτακτα καινούργια γεγονότα».

Μειωμένη γεωργική απόδοση από 15 – 50 %

Τα εδάφη που επλήγησαν από τις πλημμύρες μπορούν να καλλιεργηθούν από την επόμενη χρονιά αλλά για μερικά χρόνια θα έχουν μειωμένη απόδοση από 15 – 50 %, δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ3 ο Νίκος Δαναλάτος Καθηγητής Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέχρι πριν 20 χρόνια οι πλημμύρες δεν είχαν αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες καθώς μετέφεραν μικρά σε όγκο φερτά υλικά. Εδώ και μερικά χρόνια όμως οι μεγάλες πλημμύρες μετακινούν ογκώδη φερτά υλικά που δεν μπορούν να αφομοιωθούν στο έδαφος, πρόσθεσε ο κ. Δαναλάτος. Αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγής που άμα φτάσει το 30% σημαίνει καταστροφή για τον αγρότη, επισήμανε. Μεγάλες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην καλλιέργεια του βαμβακιού, που φυτεύεται κατά κόρον στην περιοχή αλλά και στο καλαμπόκι και τα όσπρια αλλά και σε καλλιέργειες θερμοκηπίου, κατέληξε ο κ. Δαναλάτος