Έρχονται νέα μέτρα για το ρεύμα - Πέντε tips για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Έρχονται νέα μέτρα για το ρεύμα - Πέντε tips για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι
Πέμπτη, 08/09/2022 - 06:28

Ερχονται αντικίνητρα στους ενεργειακά σπάταλους, μπόνους σε όσους μειώνουν την κατανάλωση.

Το μήνυμα και από την Ευρώπη και από την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές: Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας. Η υποχρεωτική- σήμερα είναι εθελοντική- περικοπή κατανάλωσης κατά 15% από τις χώρες της ΕΕ είναι δεδομένο ότι έρχεται. Περιλαμβάνεται στις προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται αύριο.

Η κυβέρνηση σε αυτήν κατεύθυνση και με δεδομένο ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αφετέρου η κορύφωση του ενεργειακού πολέμου ΕΕ- Ρωσίας κλιμακώνεται και πλέον βαδίζουμε με το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο, εφαρμόζει την τακτική «μαστίγιο και καρότο».

Με συστάσεις, συμβουλές, ενημερωτική καμπάνια θα επιδιώξει την ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, οι οποίοι και θα επιβραβεύονται και από την άλλη θα επιβάλλει αντικίνητρα για τους ενεργειακά σπάταλους.

Πάντως, η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση κατά 22% της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι (14% ήταν τον Ιούνιο του 2022) ενώ τον ίδιο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13%.

«Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι ένας τρόπος για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας που δεν χρειαζόμαστε και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και τους χειμερινούς μήνες που η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 15%» επεσήμανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συνέντευξη για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. Πρόσθεσε δε ότι αυτό θα βοηθήσει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στην διατήρηση χαμηλών λογαριασμών.

Οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, που ενεργοποιεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα περιλαμβάνουν ανταμοιβές και αντικίνητρα.

Τα μέτρα θα επεκταθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ και σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τα μέτρα θα συνοδευτούν με συστάσεις και συμβουλές για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες αλλά και «σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Πέντε ανέξοδα tips για εξοικονόμηση ενέργειας

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα και η εξοικονόμηση ενέργειας μόνο όφελος θα έχει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στην κατεύθυνση αυτή το ienergeia.gr συγκέντρωσε 5 απλά έξυπνα και ανέξοδα tips για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους χώρους του σπιτιού:

Ψυγείο: Πρόκειται για μια ενεργοβόρο συσκευή, καθώς είναι πάντα σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του ψυγείο από 3ο – 5ο βαθμούς Κελσίου είναι η ιδανική κίνηση για εξοικονόμηση ενέργειας. Το «άνοιξε-κλείσε» του ψυγείου είναι γνωστό ότι κοστίζει όσο λιγότερο μένει ανοιχτή η πόρτα τόσο η κατανάλωση περιορίζεται.

Το ζεστό φαγητό στο ψυγείο εκτινάσσει την κατανάλωση ρεύματος, καθώς διαταράσσει την εσωτερική θερμοκρασία. Το φαγητό πριν τοποθετηθεί στο ψυγείο θα πρέπει να έχει κρυώσει. Στα ψυγεία που χρειάζονται απόψυξη είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία συσσωρευμένου πάγου. Ο πάγος εμποδίζει τη σωστή λειτουργία τα κατάψυξης.

Το συχνό ξεσκόνισμα του ψυγείου από την πίσω πλευρά βοηθάει ώστε να μην καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια.

Πλυντήριο: Η σωστή οργάνωση ενός νοικοκυριού στη χρήση του πλυντηρίου είναι μια σημαντική παράμετρος. Συγκεντρωμένα ρούχα για πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα αντί για λιγότερα ρούχα και πιο συχνές πλύσεις. Το πρόγραμμα eco καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Eπίσης η πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες περιορίζει την κατανάλωση ρεύματος. Κάθε φορά που το πλυντήριο τελειώνει πρέπει να βγαίνει από την πρίζα γιατί ακόμη και στην αναμονή καταναλώνει ενέργεια.

Και φυσικά όσοι έχουν νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει να επιλέγουν τη χρήση του πλυντηρίου εντός του ωραρίου, που η χρέωση είναι χαμηλότερη.

Εστίες κουζίνας: Χρησιμοποίησε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα που έχει το σωστό μέγεθος για την εστία της κουζίνας σου και στη συνέχεια, βάλε ένα καπάκι σε αυτό. Έτσι θα θερμανθεί πιο γρήγορα, και θα χρησιμοποιήσεις λιγότερο ρεύμα ή φυσικό αέριο. Χαμήλωσε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να διατηρείται ο βρασμός. Όταν μαγειρεύεις λαχανικά, απλά χρησιμοποίησε όσο νερό χρειάζεται για να τα κρατήσει καλυμμένα. Χρησιμοποίησε βραστήρα για να βράσεις το νερό για το μαγείρεμα, αντί να περιμένεις να βράσει το νερό στην κατσαρόλα. Είναι πιο γρήγορο και ταυτόχρονα λιγότερο ενεργοβόρο!

Επένδυσε σε έναν ατμομάγειρα ή σε ένα σκεύος με χωρίσματα, ώστε να μπορείς να μαγειρέψεις διαφορετικά λαχανικά, σε μία μόνο μαγειρική εστία.

Και τέλος σβήνουμε τις εστίες ή τον φούρνο λίγο πριν ετοιμαστεί το φαγητό μας, ώστε να εκμεταλλευτούμε την υπάρχουσα θερμότητα χωρίς επιπλέον σπατάλη ενέργειας.

Φωτισμός: Δώστε προσοχή στα φώτα των δωματίων. Η ενέργεια που θα καταναλώσετε αν ξεχνάτε διάφορα φώτα ανοιχτά, θα μπορούσε να κρατήσει το σπίτι σας ζεστό για τρεις ολόκληρους μήνες. Καθαρίστε τακτικά τις λάμπες των φωτιστικών και θα δείτε ότι αποδίδουν καλύτερα. Εγκαταστήστε παντού λαμπτήρες LED για συνεχή εξοικονόμηση ενέργειας. Εχει αποδειχτεί ότι με τη χρήση τέτοιων λαμπτήρων μπορεί να γίνει εξοικονόμηση έως και 90% της ενέργειας που καταναλώνει ένας λαμπτήρας πυρρακτώσεως. Οπου είναι δυνατή η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με ηλιακούς είναι η προτιμότερη λύση για μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής: Ενεργοποιήστε στην οθόνη του υπολογιστή σας την λειτουργία εξοικονόμησης. Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/09/2022 - 08:05