Φυσικό αέριο: Το κόστος εγκατάστασης - Πώς κινείται η αγορά

Φυσικό αέριο: Το κόστος εγκατάστασης - Πώς κινείται η αγορά
Τρίτη, 17/10/2023 - 06:30

Τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλές «πτήσεις» με τις περσινές τιμές που επικράτησαν στο φυσικό αέριο να οδηγούν σε καθίζηση τις εγκαταστάσεις.

Πέρσι, έλαβαν μέρος τραγελαφικές καταστάσεις με την πολιτεία να δίνει μεγαλύτερη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο να το χρησιμοποιήσουν περισσότερα νοικοκυριά. Ωστόσο ελάχιστα νοικοκυριά επιδίωξαν να γυρίσουν τη θέρμανση τους στο πετρέλαιο. Παράλληλα, «πάγωσε» η αγορά του φυσικού αερίου εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατούσε.

Όμως η επέκταση του δικτύου συνεχίζεται σε βαθμό που επαγγελματίες της αγοράς να αναφέρουν πως αν ήταν ίδιοι οι ρυθμοί επέκτασης του δικτύου με πριν μερικά χρόνια τότε θα είχαμε περισσότερες εγκαταστάσεις. Τώρα πλέον όλο και λιγότερος κόσμος έχει χρήματα για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Είναι ενδεικτικό πως πριν τρία χρόνια υπήρχαν εταιρίες με κύριο αντικείμενο την εγκατάσταση. Μετά τις περσινές τιμές όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Πλέον, εταιρίες σαν αυτές που να απασχολούν μέχρι 5 άτομα μπορεί να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού στην Αθήνα.

Σε σχέση με πέρσι που το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό τώρα βλέπουμε μια κινητικότητα τονίζει στο iEnergeia.gr o κ. Παναγιώτης Αργυρίου, από την ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου. Πιο παλιά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γινόταν «πόλεμος» ενδιαφέροντος εξηγεί και αναφέρει πως πέρσι τον Αύγουστο το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό. Σημείωσε πως στην Αττική, ενώ το ενδιαφέρον είχε αναθερμανθεί ήρθαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και περιέπλεξαν τα πράγματα. Εκτίμησε πως οι εγκαταστάσεις θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Το κόστος εγκατάστασης έχει αυξηθεί κατά 500 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τρία χρόνια πριν και σε κάθε περίπτωση αν μειωνόταν το ΦΠΑ θα ήταν πολύ σημαντική στήριξη.

Το κόστος εγκατάστασης για ένα σπίτι 80-100 τ.μ.

Για το 80% των περιπτώσεων που αφορά σπίτια 80-100 τμ το κόστος εγκατάστασης διαμορφώνεται στα 3.000-4.000 ευρώ, ενώ το 20% των περιπτώσεων αφορά μεγαλύτερα σπίτια με το κόστος να φτάνει και τα 5.000 ευρώ. Ένα νοικοκυριό θα πρέπει προφανώς να υπολογίζει ότι θα χρειαστεί μια μελέτη που θα κάνει ένας μηχανικός και στη συνέχεια θα χρειαστεί ένας επιτοίχιος λέβητας μαζί με τις σωληνώσεις που συνδέονται με το μετρητή. Θα πρέπει επίσης υπολογίζει τις υδραυλικές εργασίες που θα συνδέουν το λέβητα με τα σώματα του σπιτιού.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/10/2023 - 10:56