Μπορέλ: Πάταξη των εισαγωγών καυσίμων από την Ινδία που παράγονται από πετρέλαιο της Ρωσίας

Μπορέλ: Πάταξη των εισαγωγών καυσίμων από την Ινδία που παράγονται από πετρέλαιο της Ρωσίας
Τρίτη, 16/05/2023 - 12:40

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να πατάξει τις εισαγωγές προϊόντων παραγόμενων από πετρέλαιο της Ρωσίας διυλιζόμενο στην Ινδία, ιδίως τις αγορές πετρελαίου ντίζελ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Μπορέλ σκοπεύει να θίξει το θέμα στις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ τονίζοντας: «Αν μπαίνει στην Ευρώπη ντίζελ ή βενζίνη (...) από την Ινδία και παράγεται από ρωσικό αργό, αυτό είναι ασφαλώς παράκαμψη των κυρώσεων [της ΕΕ] και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα».

Και επέμεινε, αναφέροντας: «Το ότι η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο είναι φυσιολογικό (...) Αν όμως το χρησιμοποιούν για να γίνουν κέντρο όπου διυλίζεται ρωσικό αργό και τα υποπροϊόντα του πωλούνται σε εμάς (...) πρέπει να αναλάβουμε δράση».

Η Ινδία μετατράπηκε πέρυσι σε μια από τις χώρες που αγοράζουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η πρόσβαση σε φθηνό ρωσικό αργό αύξησε θεαματικά τόσο την παραγωγή, όσο και τα κέρδη των ινδικών διυλιστηρίων, επιτρέποντάς τους να εξάγουν διυλισμένα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Τα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία σπάνια προχώραγαν σε αγορές ρωσικού πετρελαίου, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς, εισήγαγαν 970.000 ως 981.000 βαρέλια την ημέρα το 2022 και μέχρι τώρα το 2023, με άλλα λόγια πάνω από το ένα πέμπτο του συνόλου.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Rosneft, και το ινδικό διυλιστήριο Indian Oil Corp υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει μεγάλη αύξηση των ινδικών εισαγωγών ρωσικών ποικιλιών αργού.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ινδία εξήγαγε κατά μέσον όρο 154.000 βαρέλια ντίζελ και καυσίμων για αεροσκάφη στην Ευρώπη. Η ποσότητα αυτή αυξήθηκε στα 200.000 βαρέλια την ημέρα αφού η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων παραγόμενων στη Ρωσία από την 5η Φεβρουαρίου φέτος, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Kpler.

Ο όποιος μηχανισμός συμφωνηθεί για να ανασχεθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις εθνικές αρχές, τόνισε ο κ. Μπορέλ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες ίσως βάλουν στο στόχαστρο αγοραστές ινδικών υποπροϊόντων πετρελαίου που πιστεύει ότι διυλίστηκαν από ρωσικό αργό.

«Για να πουλάνε, κάποιος αγοράζει. Πρέπει να μελετήσουμε ποιος αγοράζει», συνόψισε ο κ. Μπορέλ.