Ενεργειακή κρίση: Παραμένει η δυστοκία στη σύνοδο Κορυφής

Ενεργειακή κρίση: Παραμένει η δυστοκία στη σύνοδο Κορυφής
Παρασκευή, 21/10/2022 - 06:32

Χωρίς υποχωρήσεις και με τη διατήρηση του αδιεξόδου σε σχέση με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Μια ομάδα τουλάχιστον 15 χωρών πιέζει για ένα ανώτατο όριο χονδρικής τιμής στο φυσικό αέριο στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, με τη Γερμανία και την Ολλανδία, να διαφωνούν ισχυριζόμενες ότι μια τέτοια παρέμβαση θα υπονόμευε την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ και η Ουγγαρία είναι επίσης απρόθυμη να επιβάλει κάποιο είδος ανώτατου ορίου τιμών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Ε.Ε. προτείνει ένα ανώτατο όριο τιμών που θα περιόριζε τη μέγιστη τιμή φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο αναμένεται να είναι ευρύ και θα ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ακραίας κερδοσκοπίας και αστάθειας. Θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι το ιβηρικό μοντέλο που εφαρμόζεται δηλαδή σε Ισπανία και Πορτογαλία. Οι δύο χώρες έχουν πετύχει τη μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος μετά την εφαρμογή του μοντέλου το οποίο όμως απαιτεί τη μερική χρηματοδότηση της τιμής που πληρώνουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής για το φυσικό αέριο. Η διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής του φυσικού αερίου και της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου πληρώνεται από την κυβέρνηση. Το σύστημα αυτό που θα ισχύει για τις δύο χώρες έως τον Μάιο του 2023 βοηθά ώστε τα εργοστάσια να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια σε πιο προσιτές τιμές για νοικοκυριά και εταιρείες.

Το συγκεκριμένο όμως μοντέλο είναι δαπανηρό και εάν εφαρμοστεί στην Ε.Ε. θα απαιτήσει πόρους της Ε.Ε. με την Γερμανία, να διαφωνεί σε αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα 200 δις. ευρώ για να βοηθήσει τα δικά της νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Επιπλέον, ούτε η Γερμανία ούτε η Ολλανδία αναμένεται να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός νέου κοινού μηχανισμού δανείων της ΕΕ, παρά τις εκκλήσεις από ορισμένα κράτη μέλη να αναλάβουν κοινή δράση.

Τέλος, καθώς οι παγκόσμιες αποστολές LNG στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Μάρτιο, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού σημείου αναφοράς για το LNG.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/10/2022 - 08:35