Ξεκινά η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Ναύπλιο και Άργος, δικαιούχος η ΔΕΔΑ

Ξεκινά η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Ναύπλιο και Άργος, δικαιούχος η ΔΕΔΑ
Τρίτη, 18/10/2022 - 09:49

Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Ναύπλιο και Άργος, με δικαιούχο την ΔΕΔΑ.

Η δημιουργία-κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στο Άργος και το Ναύπλιο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, με δημόσια δαπάνη ύψους 8.377.214,39 ευρώ και δικαιούχο την ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου).
Η εν λόγω πράξη, η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), υπάγεται στον άξονα προτεραιότητας “Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη”.
Το εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις του Αργους και του Ναυπλίου το οποίο θα αναπτυχθεί θα καλύψει τους δύο πιο πάνω δήμους, Αργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων, δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και 2 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).

Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί από το ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) μέσω εξόδου που θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ. Στην συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο μέσης πίεσης που θα τροφοδοτήσει τις πόλεις του Αργους και του Ναυπλίου.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάζοντας σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και το εν λόγω έργο εντάχθηκε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι “οι υποδομές ενέργειας μετά και την εμπειρία της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε θα πρέπει, μέχρι έναν βαθμό, να ελέγχονται από την πολιτεία”.


Ο περιφερειάρχης επισήμανε ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως σε λίγα χρόνια τα δίκτυα του φυσικού αερίου θα αποτελέσουν υποδομές μεταφοράς υδρογόνου, επομένως θα πρέπει να έχουν τις ανάλογες προδιαγραφές και κατέληξε:
Εύχομαι και ελπίζω η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση από το Διοικητικό Εφετείο, αναφορικά με τους αναδόχους των δικτύων φυσικού αερίου στα άλλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας (Σπάρτη, Καλαμάτα, Τρίπολη και Κόρινθος) να είναι αυτή που μακροπρόθεσμα θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον”.


Οπως είναι γνωστό, η υπόθεση του αναδόχου για τη διανομή του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο παρέπεμψε την μείζονα αυτή υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Στο εν λόγω δικαστήριο έχει προσφύγει η ΔΕΔΑ δύο φορές, την πρώτη για την παραχώρηση σε ιδιώτη αδειών παροχής φυσικού αερίου στην Τρίπολη και την Κόρινθο (με παρέμβαση και της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέρ της ΔΕΔΑ) και την δεύτερη για την παραχώρηση σε ιδιώτη ανάλογων αδειών για την Καλαμάτα και την Σπάρτη.


Την σχετική απόφαση μπορείτε να την δείτε εδώ:
Απόφαση 92Ψ07Λ1-Ψ0Ν