Ενεργειακή κρίση: Ύστατη προσπάθεια για λύση – Μόνο ως έσχατη επιλογή το ανώτατο όριο τιμών

Ενεργειακή κρίση: Ύστατη προσπάθεια για λύση – Μόνο ως έσχατη επιλογή το ανώτατο όριο τιμών
Τρίτη, 18/10/2022 - 09:38

Σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σκοπεύει να ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να ορίζεται ένα ανώτατο όριο τιμών για να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, ωστόσο ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως «μέτρο έσχατης ανάγκης», εάν οι τιμές του φυσικού αερίου φτάσουν σε μη βιώσιμα ύψη, αναφέρει το έγγραφο, και δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.Οποιοδήποτε ανώτατο όριο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διαρκέσει μόνο τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το Reuters ο μηχανισμός πρέπει να συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα επιφορτιστεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου έως τις 23 Μαρτίου του 2023.

Τα μέτρα δεν πρέπει να επηρεάσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, ούτε να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ούτε να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενεργειακών προϊόντων, ανέφερε το προσχέδιο.

Το προσχέδιο πρότασης της Επιτροπής αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου να οριστεί ένα όριο διακύμανσης των τιμών για τα ενεργειακά προϊόντα.

Η Αθήνα περιμένει τις εξελίξεις που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσουν τις κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Με τον υπουργό Ενέργειας να βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, με σκοπό να διασφαλιστεί η προμήθεια της χώρας με αζέρικο αέριο.