Περισσότερη στήριξη στην πράσινη ενέργεια ζητούν έντεκα κράτη μέλη από την Κομισιόν - Συνυπογράφει και η Ελλάδα

Περισσότερη στήριξη στην πράσινη ενέργεια ζητούν έντεκα κράτη μέλη από την Κομισιόν - Συνυπογράφει και η Ελλάδα
Δευτέρα, 23/10/2023 - 15:49

Έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να διευκολύνει την απαραίτητη νομοθεσία για την έναρξη των έργων, σε κοινή ανακοίνωση που απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα, ενόψει του European Wind Power Package που αναμένεται για την Τρίτη (24 Οκτωβρίου).

Στην επιστολή που είδε το Euractiv την Κυριακή (22 Οκτωβρίου), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Πορτογαλία τονίζουν μεν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζουν δε ότι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη.

«Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ οι καύσωνες και οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες κ.λπ.) αυξάνεται κάθε χρόνο», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση της ομάδας «Friends of Renewables».

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας δείχνει επίσης την ευπάθεια της Ευρώπης ως προς την εξάρτησή της από τις εισαγωγές μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κρίσιμων πρώτων υλών», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Οι έντεκα χώρες υποστηρίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Μείωση της γραφειοκρατίας για τις ΑΠΕ

Η κοινή δήλωση των έντεκα χωρών έρχεται πριν από τη δημοσίευση της νέας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αιολική ενέργεια και αυτές επισημαίνουν ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα στον τομέα αυτό.

«Τα τρέχοντα έργα της ΕΕ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να διατηρήσει η ΕΕ τον πρωτοποριακό της ρόλο στη δράση για το κλίμα, χρειαζόμαστε περισσότερα υποστηρικτικά μέτρα για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός για το κλίμα Leonore Gewessler.

Η έκκληση των έντεκα χωρών περιλαμβάνει «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς σύνορα», η οποία θα καθιστά δυνατή την καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των κρατών μελών. Αναφέρεται επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο γρήγορη στον συντονισμό, τον προγραμματισμό και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την κοινή χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι έντεκα χώρες στην επιστολή τους, υποστηρίζουν ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει επίσης να υποστηριχθούν από μια «καλά λειτουργούσα» εσωτερική αγορά που θα επικεντρώνεται στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού εντός της ΕΕ ώστε να μπορούν να αντέξουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι χώρες περιμένουν επιπλέον από την Κομισιόν να προχωρήσει περαιτέρω με την εκτίμηση επιπτώσεων για τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040. Υποστηρίζουν ότι αυτή θα πρέπει να αναφέρει επίσης έναν στόχο για τον ενεργειακό τομέα, ώστε να δημιουργηθεί ασφάλεια για τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις χώρες αυτές, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία που εμποδίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Καλούν την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τον τρόπο επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω εξέτασης και άρσης των φραγμών και των εμποδίων στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ».

Εξασφάλιση ενεργειακών και παγκόσμιων στόχων

Παράλληλα, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αντικαταστήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες εξαρτήσεις, προειδοποιούν οι έντεκα χώρες. Αν και η κοινή ανακοίνωση δεν αναφέρει ρητά την Κίνα, αυτή αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή υλικών απαραίτητων για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Για να αποφύγει μελλοντικές εξαρτήσεις, η ΕΕ χρειάζεται «ένα μείγμα στοχευμένης πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ΕΕ» σε κρίσιμες τεχνολογίες και «πρέπει να προωθηθεί μια κοινή στρατηγική για την ανάπτυξη κρίσιμων αλυσίδων αξίας για κρίσιμες πρώτες ύλες».

Θα πρέπει επίσης να γίνουν εργασίες για την έρευνα και την καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανακυκλωσιμότητας της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανακτήσει υλικά.

Σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες επαναλαμβάνουν την υποστήριξη που παρείχαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην Επιτροπή για την εξασφάλιση στόχων για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030.

«Μαζί με έναν παγκόσμιο στόχο για την ενεργειακή απόδοση, αυτό θα μπορούσε να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία και την καινοτομία, να ωθήσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρουν οι χώρες.

«Θα υπογράμμιζε επίσης τη συλλογική δέσμευση των εθνών παρέχοντας έναν σαφή και εφαρμόσιμο οδικό χάρτη για την παγκόσμια εξάπλωση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», προσθέτουν.

Η ΕΕ θα πιέσει για την επίτευξη αυτών των στόχων στη διεθνή διάσκεψη COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ εντός ΕΕ συνεχίζονται οι εργασίες για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ασφαλούς δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.