Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση στο αίτημα των βιομηχανιών για επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση στο αίτημα των βιομηχανιών για επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο
Τρίτη, 24/01/2023 - 09:36

Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή απάντηση για να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.

Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή απάντηση για να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιστολή των εννέα ενώσεων βιομηχανιών, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία εκπέμπουν σήμα κινδύνου, για τις συνέπειες που υφίστανται από την ενεργειακή κρίση. Ζητούν επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια και στο αέριο, εξαίρεση από το πλαφόν και στήριξη για το σύνολο του 2023. Ειδικά δε οι μικρομεσαίες βιομηχανίες και οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτα, με συνέπεια μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ακόμα ότι υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης ή και εκείνες τις εταιρείες στη χαμηλή τάση που καταναλώνουν σχετικά περισσότερη ενέργεια.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών η οποία, ως προς το φυσικό αέριο τουλάχιστον, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ίσως ξεπεράσει και τις προσδοκίες μας.

Σίγουρα δεν θα είναι και πλήρης σύμπτωση το γεγονός ότι αυτή η αποκλιμάκωση ήρθε μετά την εφαρμογή του πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το οποίο τόσο πολύ είχα αγωνιστεί επί εννιά μήνες. Αν το είχαμε επιβάλει νωρίτερα, νομίζω ότι θα είχαμε γλιτώσει πολλά χρήματα και θα είχε βγάλει και ο κ. Putin πολύ λιγότερα χρήματα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Το πρόβλημα όμως της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ευρύτερο και δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία συνολικά στην Ευρώπη, στον βιομηχανικό κλάδο, ότι τα κίνητρα τα οποία έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στον τομέα της πράσινης μετάβασης, είναι τόσο ελκυστικά που θα υπάρχει μετακίνηση παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι μόνο από την Ελλάδα, από την Ευρώπη συνολικά. Αφορά και την Ελλάδα, στο μέτρο που είμαστε και εμείς μια χώρα με έναν υγιή παραγωγικό ιστό.

Και θα αγωνιστώ να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την πρόκληση. Αυτό λέγεται IRA, Inflation Reduction Act (Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού), ήταν βασικό ζήτημα των συζητήσεων που είχαμε στο Νταβός και θα αποτελέσει και θέμα το οποίο έχω ήδη ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την έκτακτη που θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή απάντηση για να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Και βέβαια η ευρωπαϊκή απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις, γιατί κρατικές ενισχύσεις μπορούν να δώσουν οι χώρες οι οποίες είναι πιο ισχυρές. Εμείς θα μπορούμε να δώσουμε λιγότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε, με άλλα λόγια, μία ευρωπαϊκή απάντηση. Σκεφτείτε το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς ήταν μία ευρωπαϊκή απάντηση σε μία έκτακτη συγκυρία. Αντίστοιχη έκτακτη συνθήκη είναι κι αυτή την οποία αντιμετωπίζουμε και φυσικά την αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερη παραγωγική βάση από εμάς.

Άρα ακούμε με πολλή προσοχή αυτά τα οποία μας λέει η βιομηχανία. Θέλω να πω επίσης ότι όσο αλλάζει το ενεργειακό μείγμα, τόσο και η βιομηχανία μπορεί να έχει καλύτερες τιμές. Όσο περισσότερα διμερή συμβόλαια έχουμε, όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε, τόσο και η βιομηχανία θα μπορεί να κλειδώνει χαμηλότερες τιμές με μεγαλύτερη προβλεψιμότητα για να κάνει τις επενδύσεις της. Γίνεται ήδη αυτό σε ένα βαθμό στην υψηλή τάση, πρέπει να προχωρήσει και παραπάνω. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και θα μας απασχολήσει με πολύ μεγάλη ένταση τους επόμενους μήνες.