Φάμελλος: Τα δίκτυα δεν επαρκούν για να συνδεθούν ούτε τα έργα ΑΠΕ που έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων

Φάμελλος: Τα δίκτυα δεν επαρκούν για να συνδεθούν ούτε τα έργα ΑΠΕ που έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων
Δευτέρα, 28/11/2022 - 15:22

Ο Σ. Φάμελλος για την ενεργειακή κρίση, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΘ και τις τιμές ενέργειας

Την πεποίθηση ότι η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα δεν είναι απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η χώρα βρισκόταν σε αρνητική θέση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 και κυρίως από τον Αύγουστο του 2021, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, εξέφρασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο συνέδριο του voria.gr με θέμα: «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές».

Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι, βάσει στοιχείων της Eurostat, το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στη 16η θέση στην ακρίβεια ως προς το (ενεργειακό) κόστος των επιχειρήσεων (μετά από όλες τις προσαυξήσεις, φόρους και χρεώσεις), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατατάσσεται πλέον δεύτερη. Υποστήριξε δε, ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η ακριβότερη χώρα στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, ότι το κόστος της ενέργειας για τους δήμους είναι 2,5 φορές υψηλότερο, ενώ στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης, στη μέση τάση, το κόστος της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο ήταν έξι φορές μεγαλύτερο μετά τις επιδοτήσεις.

Επιπλέον, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε οτι «η κυβέρνηση τραβάει από την αγορά δισεκατομμύρια, για να τα επιστρέψει μετά σε επιδοτήσεις. Πάνω από 3,8 δισ. τράβηξε από την αγορά το τελευταίο 18μηνο, για να τα δώσει σε επιδοτήσεις. Πόσο φιλελεύθερο είναι αυτό; Στην επιχειρηματικότητα πάντως, δεν τα δίνει τελικά».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη ανάρτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα διασφάλιζε χαμηλές και σταθερές τιμές για όλους και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος ανάκτησης, σε σχέση με την επιδότηση.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέλεξε πολύ γρήγορα να πουλήσει όλα τα ενεργειακά εργαλεία της χώρας, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το μεγάλο θέμα της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια ως προς το ενεργειακό είναι ότι δεν έχει επάρκεια δικτύων, για να συνδεθούν ούτε τα έργα (ΑΠΕ), που έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων. «Αυτό μας οδηγεί προς μια φούσκα και ένα βραχυκύκλωμα και στην πράσινη ενέργεια» υπογράμμισε.