Ένα δις ευρώ στη Δυτική Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης

Ένα δις ευρώ στη Δυτική Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης
Τρίτη, 12/07/2022 - 13:09

Παίρνει σάρκα και οστά το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης – Στην Κοζάνη ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης για το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης.

Τις κατευθύνσεις του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης παρουσίασε την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, στο Αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεωργίου Κασαπίδη, Βουλευτών, Θεματικών και Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων της Π.Ε. Κοζάνης, φορέων, Πανεπιστημιακών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, κονδύλια ύψους μεγαλύτερου του 1 δις ευρώ, θα διοχετευτούν στη Δυτικής Μακεδονία από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ενώ αναμένεται και ποσοστό 10% επιπλέον ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου για τη Δυτική Μακεδονία, μετά από πρόταση που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή.

Το Σεπτέμβριο θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Συγχρόνως, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, προχωρούν και οι διαδικασίες για την παραχώρηση 100 χιλιάδων στρεμμάτων από τη ΔΕΗ προς τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις για διάφορες χρήσεις.

Επιπλέον, το Υπουργείο εξασφάλισε 7.000 στρέμματα αδιατάρακτης επιφάνειας, κατάλληλα για την υποδοχή επενδύσεων.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 63% από το 1,6 δις ευρώ για όλη την Ελλάδα, που αναλογεί σε 1,026 δις ευρώ, θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία.

Από αυτά, τα 544,120 εκατομμύρια θα είναι για την Ενίσχυση και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας και σε Υφιστάμενες Επιχειρήσεις, τα 226,857 εκατομμύρια για την Εργασιακή Μετάβαση και την Ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Κεφαλαίου, τα 152,713 εκατομμύρια για την Ενεργειακή Μετάβαση και την Κλιματική Ουδετερότητα, τα 46 εκατομμύρια για την Αναπροσαρμογή Χρήσεων Γης και την Κυκλική Οικονομία, τα 16 εκατομμύρια για τις Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Μικρής Κλίμακας και τις Ευφυείς Κοινότητες και τα 40,998 εκατομμύρια για Τεχνική Βοήθεια.

220711_Παρέμβαση_Μαλούτα-Παπαθανάσης.jpg

Λάζαρος Μαλούτας: « Οι επενδύσεις είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην περιοχή»

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας επεσήμανε την αναγκαιότητα που υπάρχει, ώστε όλοι οι φορείς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να εργαστούν σκληρά, ώστε να υλοποιήσουν γρήγορα το επιχειρησιακό ΔΑΜ, τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και έργο της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.»

Επιπλέον, ο κ. Μαλούτας ιδιαίτερα επεσήμανε με έμφαση:

• Την ανάγκη στήριξης των περιφερειακών φορέων που είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ώστε να ωριμάσουν μελέτες και να προετοιμαστούν κατάλληλα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη ταχεία απορρόφηση των πόρων του προγράμματος.

• Αναφορικά με την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού: Δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα που αφορούν στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ο δήμαρχος Κοζάνης ζήτησε να περιλαμβάνονται οι Δήμοι, οι φορείς και οι επιχειρήσεις τους, στους δικαιούχους του προγράμματος.

• Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιτάχυνσης των διαδικασιών χωροθέτησης και καθορισμού χρήσεων στις εκτάσεις της ΔΕΗ, ώστε να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Όπως υπογράμμισε, «Αυτός είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, επενδύσεις». Επιπλέον, με θετικό τόνο επεσήμανε, ότι το Υπουργείο εξασφάλισε 7.000 στρέμματα αδιατάρακτης επιφάνειας, που θα υποδεχτούν επενδύσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/07/2022 - 13:51