Πέρκα: Κατ’ επίφαση κλιματικός νόμος – Οι ελλείψεις του νομοσχέδιου είναι πολλές

Πέρκα: Κατ’ επίφαση κλιματικός νόμος – Οι ελλείψεις του νομοσχέδιου είναι πολλές
EUROKINISSI
Παρασκευή, 20/05/2022 - 16:55

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά την ομιλία της Α΄ Κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής για τον Κλιματικό νόμο η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά την ομιλία της Α΄ Κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής για τον Κλιματικό νόμο η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.

«Περιμέναμε έναν κλιματικό νόμο τον Ιούνιο του 2021. Είχαμε ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, παρακολουθώντας και τις τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταθέτουμε την αναγκαιότητα για τη θέσπιση αυτού του νόμου. Θα έλεγε κανείς ‘κάλλιο αργά παρά ποτέ’, ο χρόνος όμως δεν είναι και πολύς αφενός, αλλά και το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι ακριβώς κλιματικός νόμος» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της.

Όπως ανέφερε ο «εν λόγω κλιματικός νόμος περιέχει ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως είναι κάποιοι επιμέρους φιλόδοξοι στόχοι ή η θέσπιση διαδικασίας κατάρτισης τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα για επτά τομείς της οικονομίας». Ωστόσο παρά τα όποια θετικά σημεία, είναι ένα τελείως ανεπαρκές βήμα. Απαιτούνται καίριες παρεμβάσεις για την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την μετάβαση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Οι ελλείψεις του ν/σ είναι πολλές και κρίσιμες, άκουσα τον κ. Υπουργό να λέει και για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, ακόμα το περιμένουμε, δεν έχουμε ούτε καν το προσχέδιο. Πώς συμβαδίζει ο κλιματικός νόμος, όταν δεν έχεις το νέο ΕΣΕΚ; Και σε ό,τι αφορά κ. Υπουργέ αυτά που είπατε, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους λιγνίτες, οφείλω να απαντήσω. Το ΕΣΕΚ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε το 2018, βεβαίως ανταποκρινόταν στους τότε ευρωπαϊκούς στόχους και βεβαίως θα το αναθεωρούσαμε, γιατί πήγαινε μέχρι το 2032. Αλλά να επισημάνουμε ότι εμείς προβλέπαμε σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και αντικατατάσταση όλων των λιγνιτικών μονάδων που θα έκλειναν με ΑΠΕ. Όχι από φυσικό αέριο (φ/α), στο οποίο δεσμεύσατε τη χώρα και θα έλεγα ότι είναι το μεγάλο σας ‘φάουλ’» τόνισε η κα Πέρκα.

«Δεν καλύπτονται οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης»

Η κα Πέρκα υπογράμμισε ακόμη πως «δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των ενδιάμεσων κλιματικών στόχων του 2030, 2040 του κλιματικού νόμου και του ΕΣΕΚ» ενώ «είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι κλιματικοί στόχοι να είναι νομικά δεσμευτικοί και να μην τελούν υπό την αίρεση τυχόν διαφορετικών προβλέψεων στο ΕΣΕΚ».

Όπως ανέφερε, «ενεργοβόροι τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν ρυθμίζονται, αλλά περιορίζονται σε αναφορές και ευχές, “κατάλληλα μέτρα και πολιτικές” κτλ.» και χαρακτήρισε ως «κρίσιμη παράλειψη το γεγονός ότι δεν καλύπτονται οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν στη φθηνή και καθαρή ενέργεια, μηδενική φτώχεια και λιγότερες ανισότητες».

«Το νομοσχέδιο είναι πολύ φοβικό στα κρίσιμα ζητήματα όπως το φ/α, οι υδρογονάνθρακες κτλ» τόνισε ακόμη.