ΤΙΤΑΝ: Στόχος η παραγωγή τσιμέντου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

ΤΙΤΑΝ: Στόχος η παραγωγή τσιμέντου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα
Τετάρτη, 03/04/2024 - 08:23

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ μετρά 120 χρόνια δράσης με τρία εργοστάσια τσιμέντου, 5 σταθμούς διανομής, 26 λατομεία και ορυχεία και δύο μονάδες εναλλακτικών καυσίμων. Στόχος της εταιρίας είναι τα επόμενα χρόνια να παράγει περισσότερα εναλλακτικά καύσιμα, να μειώσει κατά 18% τις εκπομπές C02 να κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ 120MW.

Χθες η εταιρία ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του προασβεστοποιητή (calciner), ο οποίος συμβάλει σημαντικά στον στόχο για δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Το εργοστάσιο βρίσκεται ήδη τα τελευταία δύο χρόνια σε φάση μετασχηματισμού, με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Το έργο το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, η έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (calciner), μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, είναι ένας ακόμα σταθμός σε αυτή την πορεία που θα καταλήξει στην πλήρη ανακατασκευή της παραγωγικής διαδικασίας για τη δημιουργία τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Αυτή η φάση της επένδυσης άγγιξε τα €26 εκατ. Στόχος, σε βάθος χρόνου, είναι η παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού άνθρακα, καλύπτοντας τις ανάγκες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων αγορών, συνεχίζοντας την δυναμική των εξαγωγών. Σήμερα, με την επένδυση στον προασβεστοποιητή, καθώς και με τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, το εργοστάσιο θα παράξει τσιμέντο με 150.000 τόνους μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα ετησίως, περιορίζοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων μόλις στο 30%.

Μιλώντας χθες σε ειδική εκδήλωση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως είναι μονόδρομος η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στη βιομηχανία. «Μας χαροποιεί ιδιαιτέρως που βιομηχανίες της χώρας μας κατάφεραν να διασφαλίσουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, που θα συν-επενδυθούν για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, μειώνοντας στο μισό το ανθρακικό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας. Από την πλευρά της Πολιτείας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πράσινη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, δημιουργώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο».