ΤΕΡΝΑ: Αυτή είναι η νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αρκαδία

ΤΕΡΝΑ: Αυτή είναι η νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αρκαδία
Πέμπτη, 09/11/2023 - 06:07

Η Πελοπόννησος όπως είπε θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030.

Περίπου 600 εκατ ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια για τη διαχείριση απορριμμάτων όπως γνωστοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας. Η Πελοπόννησος όπως είπε θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030.

Χάρη στο έργο θα αξιοποιείται πάνω από το 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για τηνεξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Να σημειωθεί πως η ΜΕΑ Αρκαδίας, διαχειρίζεται περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και αυτές.

Υπενθυμίζεται πως το 2018 υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) η Σύμβαση Σύμπραξης για την υλοποίηση του Έργου η οποία και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του .2021. Το έργο περιλαμβάνει :Τρεις Μονάδες ΟΣΔΑ και ειδικότερα: Τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων/έτος. Τριών χώρων υγειονομικής αφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).Δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Τρεις Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης (ΜΜΔ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση των Μονάδων ΟΣΔΑ. Έργα Βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ. Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.