Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα αναμένεται να κορυφωθούν το 2025

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα αναμένεται να κορυφωθούν το 2025
Τρίτη, 28/02/2023 - 05:43

Το σημείο καμπής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από ορυκτά καύσιμα είναι κοντά, με τις εκπομπές να βρίσκονται σε τροχιά κορύφωσης έως το 2025, σύμφωνα με έρευνα και ανάλυση της Rystad Energy.

Σύμφωνα με την τρέχουσα παγκόσμια πορεία των ανακοινωθέντων πολιτικών, των έργων, των βιομηχανικών τάσεων και των αναμενόμενων τεχνολογικών εξελίξεων, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 είναι έτοιμες να φθάσουν περίπου τους 39 γιγατόνους ετησίως (Gtpa) το 2025, προτού εγκατασταθούν σε μια σταθερή ετήσια μείωση, καθώς οι βιομηχανίες καθαρίζουν το αποτύπωμα άνθρακα τους.

Οι εκπομπές σημείωσαν ρεκόρ το 2022, καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν αξιόπιστα και οικονομικά προσιτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες στράφηκαν σε καύσιμα με μεγαλύτερη ένταση άνθρακα ως βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης ενεργειακής τους ασφάλειας, αναζωογονώντας τις λιθάνθρακες που είχαν τεθεί σε λειτουργία και δίνοντας προτεραιότητα στο φυσικό αέριο έναντι καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων. Ενώ αυτά τα καύσιμα θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν ρόλο στην παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, η ευρύτερη ώθηση προς ένα καθαρότερο μέλλον δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Ως σημάδι των πραγμάτων που έρχονται, οι άμεσες εκπομπές CO2 - διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων στις εγκαταστάσεις παγκοσμίως - από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας θα κορυφωθούν φέτος. Η μείωση θα είναι αρχικά ελάχιστη, προτού αποκτήσει δυναμική τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα για τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 από όλους τους τομείς έως το 2025.

«Η κορύφωση των εκπομπών CO2 από ορυκτά καύσιμα εντός των επόμενων δύο ετών αποτελεί εξαιρετικό παγκόσμιο επίτευγμα, εξαιρετικό αν ληφθούν υπόψη τα τρέχοντα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού και η μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια. Εάν η βιομηχανία μπορέσει να διατηρήσει αυτή τη δυναμική, η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 2,0 βαθμούς Κελσίου είναι εφικτή», δήλωσε ο Αρτέμ Αμπράμοφ, επικεφαλής έρευνας καθαρής τεχνολογίας στην Rystad Energy.

Οι εκπομπές ορυκτού CO2 έφθασαν σε ιστορικό υψηλό περίπου 38,3 Gtpa πέρυσι, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του κόσμου να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 έως 2,0 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη μοντελοποίηση των εκπομπών μας υποδεικνύει ένα επικείμενο σημείο καμπής των εκπομπών. Τα δεδομένα μας δείχνουν μια κορύφωση 39 Gtpa το 2025, αλλά το χρονοδιάγραμμα αυτό θα μπορούσε να μετακινηθεί ήδη από το επόμενο έτος, εάν οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές προοπτικές επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση.

Το περασμένο έτος αποδείχθηκε δύσκολο για τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους. Από τη μία πλευρά, προστέθηκε μια ποσότητα ρεκόρ νέας ηλιακής και αιολικής ισχύος σε κλίμακα κοινής ωφέλειας - περίπου 300 γιγαβάτ (GW) παγκοσμίως - προκαλώντας μια σημαντική αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, μια τάση που είναι πιθανό να αυξηθεί και φέτος. Ωστόσο, αυτές οι νέες εγκαταστάσεις ήταν ασθενέστερες από τις προβλέψεις, χάρη στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στις πληθωριστικές πιέσεις. Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διατάραξε ριζικά τις ενεργειακές ροές, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ελλείψεις φυσικού αερίου, ιδίως στην Ευρώπη, διευκολύνοντας την αύξηση της χρήσης άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες ορυκτές εκπομπές CO2 από τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου 14,4 Gtpa.

Οι παγκόσμιες βιομηχανικές εκπομπές (διεργασίες και άμεση χρήση ορυκτών καυσίμων για σκοπούς παραγωγής ενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις) παρέμειναν πέρυσι αμετάβλητες στα ~9,95 Gtpa, καθώς η ανάκαμψη στην Κίνα μετά το Covid αντισταθμίστηκε από την ορατή μείωση της κινεζικής βιομηχανικής έντασης άνθρακα.

Οι εκπομπές από τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 0,2 Gtpa για να φθάσουν τα 7,8 Gtpa το 2022 - υπολείπονται των προ της Covid κορυφών των 8,2 Gtpa λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του τομέα των αερομεταφορών, που προκλήθηκε από την πανδημία και την επιταχυνόμενη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs). Η υιοθέτηση των EV προσεγγίζει τα επίπεδα που απαιτούνται για να αντισταθμιστεί η ετήσια παγκόσμια αύξηση του μεγέθους του ενεργού στόλου αυτοκινήτων.

Παρά τις αναποδιές αυτές, ο τομέας της ενέργειας και της θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσει την επερχόμενη μείωση των ορυκτών CO2 από τα μέσα της δεκαετίας και μετά. Το 2023, η προσθήκη δυναμικότητας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το 2025, οι ετήσιες προσθήκες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές θα αρχίσουν να επηρεάζουν ουσιαστικά τη συνολική παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Η τάση αυτή θα συνοδεύει επίσης τη συνεχή μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο (η επίμονη τάση που καθιερώθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες χωρίς περιστασιακές βραχυπρόθεσμες διαταραχές). Οι εκπομπές των μεταφορών και της βιομηχανίας θα κορυφωθούν αργότερα αυτή τη δεκαετία, αλλά αναμένεται επίσης να ενταχθούν στην τάση απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020. Ταυτόχρονα, η πρώτη γενιά εμπορικών πρωτοβουλιών δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα μεγάλης κλίμακας θα αρχίσει επίσης να διαδραματίζει μη αμελητέο ρόλο, με κινητήρια δύναμη αρχικά τα έργα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ενώ η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Κίνα σημειώνουν πρόοδο, οι εκπομπές της Ινδίας αυξάνονται

Η εικόνα της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και οι βασικοί συντελεστές των εκπομπών αναμένεται να διαδραματίσουν αποκλίνοντα ρόλο τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε τροχιά μείωσης των εκπομπών ορυκτών CO2 κατά 24%, 18% και 10% αντίστοιχα μέχρι το 2030. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά δομικής απεξάρτησης από τον άνθρακα στις οικονομίες τους, στηριζόμενες σε νέες πολιτικές καθαρής τεχνολογίας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα από το 2025 και μετά.

Ο κινεζικός τομέας των μεταφορών ηλεκτροδοτείται με ταχείς ρυθμούς, οι εγχώριες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ισχυρές, όπως και η αλυσίδα εφοδιασμού χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και είναι σε θέση για επιτάχυνση της βιομηχανικής απαλλαγής από τον άνθρακα για τους ενεργοβόρους τομείς τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι οι κινεζικές ορυκτές εκπομπές CO2 θα φτάσουν φέτος σε ένα οροπέδιο περίπου στα 12,5 Gtpa πριν μειωθούν από το 2026 έως το 2028.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ινδία αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική της επέκτασης των εκπομπών CO2 καθώς η οικονομία της επεκτείνεται και ο πληθυσμός αυξάνεται. Αναμένουμε ότι οι ινδικές εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά 36% μεταξύ 2022 και 2030, ξεπερνώντας την Ευρώπη το 2025 και τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Αναμένουμε ότι η αύξηση των εκπομπών θα επιβραδυνθεί στη δεκαετία του 2030, καθώς η παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα θα ενταθεί για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλού, οι βιομηχανικές εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% έως το 2030, κυρίως λόγω άλλων ασιατικών χωρών (εκτός της Κίνας), οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της αύξησης των συνολικών εκπομπών ορυκτών καυσίμων.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/02/2023 - 05:51