Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών
Δευτέρα, 25/07/2022 - 06:44

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 5,6% από το 2020 έως το 2021. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα κυκλοφόρησε η Στατιστική Επισκόπηση της BP για την Παγκόσμια Ενέργεια 2022, η οποία καλύπτει ενεργειακά δεδομένα μέχρι το 2021.

Πριν από ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19, η BP ανέφερε μείωση κατά 6% του παγκόσμιου διοξειδίου του άνθρακα από το 2019 έως το 2021. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τέτοια μείωση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμενόταν ευρέως ότι οι εκπομπές θα ανακάμψουν το 2021, και αυτό συνέβη.

Καθώς ο κόσμος ανέκαμψε από το πρώτο κύμα Covid-19, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 5,6% από το 2020 έως το 2021. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Οι εκπομπές υπολείπονταν μόνο κατά 0,8% από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε το 2018. Βρίσκονται σε τροχιά να φθάσουν σε νέο ιστορικό υψηλό φέτος, εκτός εάν μια ύφεση περιορίσει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι χώρες υψηλού εισοδήματος που γενικά θεωρούνται ανεπτυγμένες χώρες. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις χώρες αυτές μειώνονται εδώ και 15 χρόνια και βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από 35 χρόνια.

Οι χώρες εκτός ΟΟΣΑ, από την άλλη πλευρά, έχουν δει μια έκρηξη στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτή τη διαφορά.

Πρώτον, ο άνθρακας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά τώρα καταργείται σταδιακά. Οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ διανύουν μια παρόμοια φάση ανάπτυξης χρησιμοποιώντας άνθρακα, και αυτό οδηγεί στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το βιοτικό τους επίπεδο αυξάνεται και αυτό συνεπάγεται γενικά αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Παρόλο που οι κατά κεφαλήν εκπομπές στις χώρες αυτές είναι χαμηλές, ένας μεγάλος πληθυσμός ανθρώπων που αυξάνει ελαφρώς τις κατά κεφαλήν εκπομπές έχει μεγάλο συνολικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες εκπομπές.

Αυτό όμως αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον έλεγχο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ορυκτών καυσίμων είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, αλλά δισεκατομμύρια άνθρωποι που αυξάνουν σιγά σιγά την κατανάλωσή τους είναι ο κινητήριος παράγοντας της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εδώ και δεκαετίες.

Από το 1965, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν έχουν αλλάξει πολύ. Αλλά έχουν αυξηθεί σταθερά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, φθάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2021. Οι εκπομπές της Ασίας-Ειρηνικού είναι πλέον υπερδιπλάσιες από τις συνδυασμένες εκπομπές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Δεν είναι μόνο η Κίνα και η Ινδία. Πολλές χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού συγκαταλέγονται τόσο μεταξύ των μεγαλύτερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσο και μεταξύ των ηγετών στην αύξηση των εκπομπών.

Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει στην ατμόσφαιρα διαχρονικά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Κίνα προορίζεται να τις ξεπεράσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα μονομερώς, εκτός αν εφευρεθούν νέες τεχνολογίες που μπορούν να τραβήξουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και να το δεσμεύσουν.

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθοδηγούνται από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού τα τελευταία 50 χρόνια, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό επιβραδύνεται. Όπως φαίνεται ο κόσμος δεν έχει καμία πιθανότητα να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να βρει έναν τρόπο να σταματήσει την αύξηση των εκπομπών σε αυτές τις πολυπληθείς αναπτυσσόμενες χώρες.