Προκαλεί ανησυχία το ενεργειακό κόστος της τεχνητής νοημοσύνης

Προκαλεί ανησυχία το ενεργειακό κόστος της τεχνητής νοημοσύνης
Πέμπτη, 30/11/2023 - 08:15

Καθώς ο κόσμος καλωσορίζει αν και με σκεπτικισμό, τις καινοτόμες τεχνολογίες, αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, αν δεν ρυθμιστούν κατάλληλα.

Ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, προσβλέπει στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Ωστόσο, πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους το πιθανό ενεργειακό κόστος της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών.

Ακριβώς όπως φάνηκε με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η χρήση νέων, προηγμένων τεχνολογιών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας σε διάφορους κλάδους και η έλλειψη διαχείρισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεγάλες πρόοδοι στην τεχνολογία ΤΝ, οδηγώντας πολλές εταιρείες να υιοθετήσουν την τεχνολογία και πολλά άτομα να την κατανοήσουν καλύτερα. Γρήγορα γίνεται ένα απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή ζωή, καθώς χρησιμοποιείται για μια σειρά από δραστηριότητες που μπορεί να μην τις σκεφτόμαστε καν.

Η κράτηση σε μια πτήση, η πραγματοποίηση μιας αναζήτησης στοGoogle ή η χρήση τουcruise control βασίζονται όλα στην ΤΝ. Για τις εταιρείες, η χρήση της τεχνολογίας ΤΝ μπορεί να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες μέσω της έξυπνης λήψης αποφάσεων και της αυτοματοποίησης. Ελαχιστοποιεί το ανθρώπινο λάθος και συνήθως αυξάνει την αποδοτικότητα. Για το λόγο αυτό, τόσες πολλές εταιρείες επενδύουν στην τεχνολογία αυτή.

Κάθε διαδικτυακή αλληλεπίδραση απαιτεί τη χρήση απομακρυσμένων διακομιστών - μηχανημάτων σε κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να εκτελούν λειτουργίες. Επί του παρόντος, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν μεταξύ 1 και 1,5 τοις εκατό της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά χαμηλό, η ταχεία εξάπλωση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας στον τομέα. Έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις στον ακαδημαϊκό κόσμο γύρω από τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες της ΤΝ, αλλά αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί γρήγορα σε εθνική πολιτική, αν ελπίζουμε να διαχειριστούμε τη μελλοντική χρήση ενέργειας στον τομέα.

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο έδειξε ότι η Nvidia Corporation - μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας - θα αποστέλλει περίπου 1,5 εκατομμύρια μονάδες διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης ετησίως μέχρι το 2027, οι οποίες, όταν λειτουργούν, θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με την ετήσια χρήση 85,4 τεραβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι υψηλότερο από τη συνολική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αρκετών μικρών χωρών.

Εταιρείες όπως η Nvidia χρησιμοποιούν πλέον προηγμένες μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) αντί για απλούστερους επεξεργαστές, που ονομάζονται CPU, για την τροφοδοσία των λειτουργιών, οι οποίες απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την τροφοδοσία τους. Ο Μπράντι Μπριμ-Ντεφόρεστ, διευθύνων σύμβουλος της Formula Monks, δήλωσε ότι «για την επόμενη δεκαετία, οι GPU θα είναι ο πυρήνας της υποδομής της τεχνητής νοημοσύνης. Και οι GPUs καταναλώνουν 10 έως 15 φορές περισσότερη ενέργεια ανά κύκλο επεξεργασίας από ό,τι οι CPUs. Είναι πολύ ενεργοβόρες».

Μία από τις τεχνολογίες που απογειώθηκαν τους τελευταίους μήνες είναι το ChatGPT της OpenAI, ένα chatbot που μπορεί να διεξάγει μια συνομιλία σαν άνθρωπος, να απαντά σε ερωτήσεις και να δημιουργεί γραπτό περιεχόμενο. Μια πρόσφατη εργασία από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έδειξε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ερωτήματα στο ChatGPT μπορούν να κοστίσουν περίπου 1 γιγαβατώρα την ημέρα, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας 33.000 νοικοκυριών των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ουάσινγκτον, Σαιτζάντ Μοαζενί, εξήγησε ότι «η κατανάλωση ενέργειας από κάτι σαν το ερώτημα ChatGPT σε σύγκριση με κάποιο ερώτημα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, για παράδειγμα, θα είναι πιθανώς 10 έως 100 φορές πιο ενεργοβόρα».

Οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι η ατομική και βιομηχανική χρήση της ΤΝ θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Βρισκόμαστε μόλις στο ένα τοις εκατό του σημείου στο οποίο αναμένεται να φτάσει η υιοθέτηση της ΤΝ μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τις χώρες τους από τώρα για να διασφαλίσουν ότι η έξαρση της χρήσης ενέργειας από τις προηγμένες τεχνολογίες θα ελεγχθεί από νωρίς.

Ενώ αυτό φαίνεται σαν μια αρνητική προοπτική για την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Αν και η χρήση ενέργειας είναι υψηλή, αυτού του είδους οι μηχανές είναι συνήθως πολύ πιο αποτελεσματικές από τους ανθρώπους, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγικότητας και σε λιγότερα ανθρώπινα λάθη.

Στην Ευρώπη, ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν πιθανότατα υψηλή κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Η νομοθεσία κατηγοριοποιεί τα

συστήματα ΤΝ, καθορίζοντας απαιτήσεις για τα λεγόμενα «συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου». Πρέπει να σχεδιάζονται και να αναπτύσσονται με δυνατότητες καταγραφής που μπορούν να καταγράφουν την κατανάλωση ενέργειας, τη μέτρηση ή τον υπολογισμό της χρήσης πόρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του συστήματος.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν κανονισμοί για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ, αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται στη διαφάνεια και στην απόκτηση καλύτερης κατανόησης της ενεργειακής χρήσης της προηγμένης τεχνολογίας.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας ΤΝ, και άλλων προηγμένων τεχνολογιών, συμβαίνει με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Ενώ αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει δραματικά τη λειτουργική αποδοτικότητα σε μια σειρά από βιομηχανίες, αναμένεται επίσης να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας. Η ΕΕ έχει κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην ΤΝ, αλλά οι κυβερνήσεις παγκοσμίως πρέπει τώρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης κανονισμών για τη μείωση της περιττής σπατάλης ενέργειας στις προηγμένες τεχνολογίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/11/2023 - 08:38