Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, υπογραμμίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, υπογραμμίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια
Πέμπτη, 22/02/2024 - 08:07

Το 2022, η πετρελαϊκή βιομηχανία βρέθηκε στο στόχαστρο των πολιτικών εξαιτίας των κερδών ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι Big Oil [μεγάλες πετρελαϊκές] για εκείνο το έτος.

Το 2022 ήταν η χρονιά που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ένα γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση των κερδών των Big Oil, καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος έλαβε μια έντονη υπενθύμιση ότι η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι δεδομένη, υπενθυμίζοντας ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση για την κανονική λειτουργία κάθε οικονομίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τη βιομηχανία για «κερδοσκοπία πολέμου» και απείλησε με φόρο έκτακτων κερδών. Η βρετανική κυβέρνηση και αρκετές ευρωπαϊκές έκαναν πράξη τις δικές τους απειλές για φόρο απροσδόκητων κερδών και εφάρμοσαν τη νέα εισφορά. Τώρα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Global Witness κατέγραψε τα κέρδη για άλλη μια φορά, εκδίδοντας μια έκθεση σύμφωνα με την οποία οι Big Oil κέρδισαν περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου.

Βέβαια όταν η Υψηλή Τεχνολογία έβγαλε τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, η Υψηλή Τεχνολογία έκανε πολλούς μετόχους χαρούμενους με μηδενικές αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο.

Όταν οι Big Oil έβγαλαν τεράστια κέρδη επειδή ένα σημαντικό μέρος του κόσμου συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να θεωρεί δεδομένο τον εφοδιασμό του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ξαφνικά έγινε στόχος κατηγοριών για κέρδος από τον πόλεμο.

Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο - BP, Shell, TotalEnergies, Exxon και Chevron - μοίρασαν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των μετόχων τους, ανέφερε στην έκθεσή της η Global Witness, θεωρώντας για κάποιο λόγο απαραίτητο να προσθέσει στην ίδια πρόταση ότι ενώ το έκαναν αυτό, περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το να προσπαθείς να κατηγορήσεις τους Big Oil για τα πάντα έχει γίνει συνήθης πρακτική για πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, πολλές φορές και κυβερνήσεων. Το να προτείνεις μια δυνητικά αιτιώδη σχέση μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων των Big Oil κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που προκλήθηκε από τον πόλεμο, αποπροσανατολίζει τα πράγματα.

Αυτό που η κρίση έφερε στην πραγματικότητα στο φως ήταν η θεμελιώδης σημασία των υδρογονανθράκων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ή, πράγματι, οποιουδήποτε άλλου μέρους του κόσμου.

Αυτό που κατέστη σαφές ήταν ότι παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να επιβάλει τη μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες στην ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμη και ο άνθρακας, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για το ενεργειακό σύστημα της ηπείρου. Η εκτίναξη των τιμών ήταν αρκετή απόδειξη ότι τα εν λόγω αγαθά παρέμεναν ζωτικής σημασίας παρά τις προσπάθειες των πολιτικών ελίτ να απαλλαγούν από αυτά.

Δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση έχει αλλάξει κι έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης που απέφερε στους μετόχους των Big Oil κέρδη 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κρίση προσφοράς και η επακόλουθη καταστροφή της ζήτησης δεν εξαφανίστηκαν το 2022.

Η καταστροφή της ζήτησης συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου υποχώρησαν σε πολύ πιο εύπεπτα επίπεδα - επειδή η Ευρώπη έπρεπε να στραφεί από το αέριο των Ρωσικών αγωγών στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ανακαλύφθηκε ότι το LNG είναι λίγο πιο ακριβό από το αέριο των αγωγών. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι η ακριβή ενέργεια δεν οδηγεί σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Τώρα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε ύφεση, το ίδιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ρίζες της ύφεσης μπορούν να εντοπιστούν στην ενεργειακή κρίση που στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν από την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια μιας στενής αγοράς φυσικού αερίου.