Η Τουρκία αναμένει εξελίξεις κατά την ουγγρική προεδρία της ΕΕ το 2024 για την ευρωπαϊκή της πορεία

Η Τουρκία αναμένει εξελίξεις κατά την ουγγρική προεδρία της ΕΕ το 2024 για την ευρωπαϊκή της πορεία
Τετάρτη, 20/12/2023 - 08:16

Το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στη Βουδαπέστη και η συνάντηση του με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, επαναβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών, αποκαλύπτοντας επίσης ότι η Ουγγαρία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την Ουγγρική πρωτεύουσα στην καθιερωμένη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψη του.

«Η στάση του Όρμπαν σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα προς τη θετική κατεύθυνση» είπε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα αναλάβουν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να υπάρξουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις σε αυτή τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο συζήτησαν με τον Όρμπαν το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «ίσως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ουγγαρίας, αυτό το θέμα μπορεί να συζητηθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο και να γίνει ένα νέο βήμα αναλόγως».

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ζωτικής σημασίας τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όχι τόσο για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας η Τουρκία, αλλά σε μια ιδιότυπη στρατηγική σχέση, που αφορά την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων και κεφαλαίων, χωρίς όμως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρότι φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να εντάξει στους κόλπους της την Τουρκία, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, οι ισχυρές χώρες της Ένωσης έχουν ιδιαίτερα στενές «στρατηγικές» σχέσεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σε ότι αφορά τις μαγιαροτουρκικές σχέσεις δεν είναι τόσο οικονομικές όσο ιστορικές, καθώς η Ουγγαρία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είναι παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών κι έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος του Οργανισμού, καθώς Ουγγαρία και Τουρκία έχουν κοινή φυλετική καταγωγή.

«Έχουμε πολύ θετικές σχέσεις με την Ουγγαρία στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η Ουγγαρία λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του οργανισμού μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ουγγαρία έχει μια θέση που συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι πολύ πολύτιμο. Φυσικά, αυτό αντανακλάται και στις σχέσεις Τουρκίας-Ουγγαρίας. Οι σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό κ. Βίκτορ Όρμπαν έχουν πάντα αναπτυχθεί σε θετική κατεύθυνση. Έχουμε συναντηθεί μαζί του 21 φορές μέχρι στιγμής» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν αποκαλύπτοντας το ρόλο που επιθυμεί για την Ουγγαρία.

Όμως Άγκυρα και Βουδαπέστη, συνδέονται και στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς είναι οι δυο από τις 31 χώρες που δεν έχουν εγκρίνει την είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία χρησιμοποιούν την Σουηδία ως διαπραγματευτικό χαρτί για τις επιδιώξεις τους. Η Άγκυρα ως μέσο πίεσης για την αγορά τωνF-16 από τις ΗΠΑ και η Βουδαπέστη για να απελευθερώσει παγωμένα κεφάλαια ενίσχυσης από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό Ουγγαρία και Τουρκία αναμένεται να συντονίσουν περεταίρω τις κινήσεις τους, ώστε να έχουν οφέλη από αυτή τη συνεργασία, προκαλώντας πονοκεφάλους σε ΗΠΑ και ΕΕ.