Ο πόλεμος στην Ουκρανία ακυρώνει ενεργειακά σχέδια στην κορεατική χερσόνησο – Το φαινόμενο της πεταλούδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ακυρώνει ενεργειακά σχέδια στην κορεατική χερσόνησο – Το φαινόμενο της πεταλούδας
Τρίτη, 10/01/2023 - 08:15

Η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Βόρειας Κορέας για τη σύσταση διακυβερνητικής επιτροπής για την εμπορική, οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Η επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών είχε ζωή σχεδόν 30 ετών, με έναρξη λίγο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επρόκειτο επί της ουσίας για μια διακρατική επιτροπή από αυτές που σπάνια η Βόρεια Κορέα βρίσκει εταίρο ή διαθέτει η ίδια την προθυμία για να συγκροτήσει πλέον.

Η σχετική απόφαση για την κατάργηση της διακρατικής επιτροπής ελήφθη από την πλευρά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, ενώ έγινε γνωστή στα Μέσα Ενημέρωσης από σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Τάρας Μέλνιτσουκ.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στο Κίεβο στις 8 Ιουνίου 1994, τερματίστηκε λόγω της υποστήριξης της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία και της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Ουκρανίας με Βόρεια Κορέα.

Η απόφαση αυτή ήρθε αφού πρώτα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία εξήγαγε μικρό όγκο βενζίνης και άλλων προϊόντων ελαφρού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα στα τέλη του περασμένου έτους, μαζί με μια αποστολή άνθρακα, σηματοδοτώντας μια ανανέωση των πωλήσεων ενέργειας της Μόσχας στην απομονωμένη χώρα κορεατικής χερσονήσου.

Να σημειωθεί ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχαν διαφανεί σημάδια ανανέωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα. Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε αναφέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Μοργκούλοφ είχε συνομιλίες με τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, Σιν Χονγκ-τσολ.

«Κατά τη συνάντηση τέθηκαν θέματα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των αλλαγών που συντελούνται στη διεθνή σκηνή, καθώς και επίκαιρα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο», σημείωνε τότε η ανακοίνωση.

Η Βόρεια Κορέα, μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ερυθραία και τη Συρία, είχαν καταψηφίσει το ψήφισμα του ΟΗΕ στις αρχές Μαρτίου που καταδίκαζε τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια προφανή κίνηση για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την ελάφρυνση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ από τη Δύση, για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το think tank KEI,που ειδικεύεται σε ζητήματα των σχέσεων των κρατών της κορεατικής χερσονήσου με τις ΗΠΑ, οπόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει πιθανές επιπτώσεις στην προσέγγιση της Νότιας Κορέας με τη Βόρεια Κορέα. Κι αυτό γιατί μέχρι τότε ήταν στο τραπέζι προτάσεις συνεργασίας Βόρειας Κορέας και Νότιας Κορέας, που προέβλεπαν την ανάπτυξη ενός αγωγού κατά μήκος της Βόρειας Κορέας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Νότια Κορέα. Υπό το πρίσμα των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία πλέον, το KEI “βλέπει” πως η συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα σε έναν αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί περισσότερο στρατηγικό κίνδυνο παρά ευκαιρία εμπλοκής.

Εκτιμάται πως η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία και οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους πιθανότατα θα επηρεάσουν τις προσεγγίσεις της Νότιας Κορέας σχετικά με τις πιθανές τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Βόρεια Κορέα σε περίπτωση σύγκρουσης.