Η Κίνα πήρε το lng που έχει να δώσει το Κατάρ

Η Κίνα πήρε το lng που έχει να δώσει το Κατάρ
Τρίτη, 22/11/2022 - 08:26

Τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της αγοράς LNGυπέγραψανQataeEnergy και Sinopec

Οι δομικές αλλαγές που αρχίζουν να σημειώνονται στην αγορά ενέργειας διεθνώς αποτυπώνονται στη μεγάλη συμφωνία που ανακοινώθηκε εχθές μεταξύ της QaterEnergy και της κινεζικής Sinopec. Η συμφωνία έχει την πρωτοφανή διάρκεια για τέτοιου είδους περιπτώσεις, των 27 ετών και αφορά στην πώληση LNG μέχρι το 2050.

“Η QatarEnergy συνήψε 27ετή Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς (SPA) με την China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) για την προμήθεια 4 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως (MTPA) στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνα”, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνά προβλέπει πως οι συμβατικοί όγκοι LNG θα προμηθεύονται από το έργο επέκτασης LNG North Filed East (NFE) της QatarEnergy και θα παραδοθούν στους τερματικούς σταθμούς λήψης της Sinopec στην Κίνα.

Στις δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής, ο υπουργός Επικρατείας για θέματα ενέργειας του Κατάρ Al-Kaabi δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη SPA από το έργο NFE που ανακοινώνεται και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου στην ιστορία της βιομηχανίας LNG».

Από την πλευρά του, ο Δρ. MA Yongsheng, Πρόεδρος της Sinopec, δήλωσε: «Η Sinopec αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την QatarEnergy, την οποία θεωρούμε στρατηγικό, μακροπρόθεσμο και ολόπλευρο εταίρο, και αναμένουμε να έρθουν περισσότεροι καρποί συνεργασίας. Η Sinopec ήταν πάντα αφοσιωμένη στην ανάπτυξη της πράσινης και καθαρής ενέργειας”.

Η εποχή της αστάθειας που έχει εισέλθει η αγορά LNG και η ευμετάβλητη κατάσταση λόγω της υψηλής ζήτησης από την ΕΕ οδηγούν πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης να αναζητήσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Η συγκεκριμένη περίπτωση ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή. Σημειώνεται ότι από τη μια πλευρά το Κατάρ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG στον κόσμο, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.

Η συμφωνία αφορά το North Field, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου παγκοσμίως και που όμως έχει μοιραστεί ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν.