Η Αίγυπτος δεν μπορεί να αυξήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG λόγω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ

Η Αίγυπτος δεν μπορεί να αυξήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG λόγω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ
Παρασκευή, 10/11/2023 - 10:59

Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην Αίγυπτο για περισσότερο LNG βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, εν μέσω στενών ισοζυγίων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, αναφέρει σε νέα έκθεσή του το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES).

Μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου, η Chevron, η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ταμάρ στα ανοιχτά του νότιου Ισραήλ, διέκοψε την παραγωγή στο κοίτασμα σύμφωνα με τις οδηγίες του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας.

Στη συνέχεια, οι ροές εξαγωγής φυσικού αερίου από το νότιο Ισραήλ προς την Αίγυπτο μέσω του υπεράκτιου αγωγού EMG ανεστάλησαν, αν και ορισμένες από αυτές τις εξαγωγές επαναδρομολογήθηκαν μέσω Ιορδανίας.

«Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο αποτελούν μέρος του μείγματος εφοδιασμού της Αιγύπτου και, ως εκ τούτου, υποστηρίζουν τις αιγυπτιακές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου», έγραψε στην έκθεση ο Τζούλιαν Μπάουντεν, ανώτερος επισκέπτης ερευνητής του OIES.

Στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Αίγυπτος αξιολογούσε κατά πόσον η διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Ταμάρ θα κατέστρεφε τα σχέδιά της να συνεχίσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Αίγυπτος, η οποία στοχεύει να γίνει περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου, εξάγει LNG στην Ευρώπη από τους τερματικούς σταθμούς της στη Μεσόγειο με αέριο από την εγχώρια παραγωγή και από κοιτάσματα στα ανοικτά του Ισραήλ.

Ωστόσο, η Αίγυπτος δεν εξήγαγε καθόλου LNG τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, λόγω της υψηλής εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Τα αιγυπτιακά ισοζύγια φυσικού αερίου βρίσκονταν ήδη υπό πίεση πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, λόγω της μειωμένης παραγωγής φυσικού αερίου, κυρίως λόγω προβλημάτων στο κοίτασμα Ζορ και της υψηλής ζήτησης το καλοκαίρι», σημείωσε ο Μπάουντεν.

«Με τα σφιχτά ισοζύγια φυσικού αερίου και τις μειωμένες εισαγωγές από το Ισραήλ, η προοπτική να λάβει η ΕΕ περισσότεροLNG από την Αίγυπτο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα φαίνεται ανέφικτη», έγραψε ο Μπάουντεν.

Επιπλέον, το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ΕΕ τον Ιούνιο του 2022, με το οποίο δεσμεύονταν για υψηλότερη προμήθεια φυσικού αερίου, «είναι πλέον πιθανώς ανεφάρμοστο», σημείωσε ο ερευνητής.