Τις δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των ΦοΣΕ, Στέλλα Ζαχαρία, διευθύνουσα σύμβουλος της OPTIMUS ENERGY και Κωνσταντίνος Βασιλικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FORENA ENERGY, στο πάνελ με τίτλο «Από τη συλλογική εκπροσώπηση στη δυναμική συμμετοχή: Ο ρόλος των ΦοΣΕ στην εξισορρόπηση του συστήματος» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας του ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;» στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο.
Στέλλα Ζαχαρία Διευθύνουσα Σύμβουλος OptimusEnergy: «Η μετάβαση δεν είναι εύκολη, απαιτεί επενδύσεις και προσπάθεια και αφοσίωση από όλους τους εμπλεκόμενους»
Κοντά στο 2030 «θα είναι σημαντική και η συνεισφορά των καταναλωτών» στο ενεργειακό δίκτυο τόνισε η Στέλλα Ζαχαρία, εξηγώντας ότι όλοι θα μπορούμε να έχουμε εφαρμογές στο κινητό μας «με τις οποίες θα μπορούμε να δημιουργούμε φορτία στα σπίτια μας και θα πληρωνόμαστε για αυτό». Αυτός είναι ο “prosumer”.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, όπως τόνισε, είναι απαραίτητο φορείς όπως οι ΦοΣΕ να έχουν πλήρως αυτοματοποιημένες και έξυπνες λύσεις, άμεση σύνδεση με τους παραγωγούς και συνεχή διάλογο με τους φορείς της αγοράς. «Η μετάβαση δεν είναι εύκολη, απαιτεί επενδύσεις και προσπάθεια και αφοσίωση από όλους τους εμπλεκόμενους» είπε.
Η Στ. Ζαχαρία σημείωσε τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο των ΦοΣΕ, που σήμερα διαχειρίζονται τα μισά έργα ΑΠΕ και το 2030 αναμένεται να διαχειρίζονται το 70% της παραγωγής ΑΠΕ, όταν οι ΑΠΕ θα αναλογούν σε 80% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.
Διευκρίνισε επίσης ότι οι ΦοΣΕ εκπροσωπούν επίσης μονάδες απόκρισης ζήτησης και θα εκπροσωπούν τους σταθμούς αποθήκευσης όταν οι τελευταίοι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι περνάμε σε ένα δυναμικό ενεργειακό σύστημα που απαιτεί ευελιξία και έξυπνα συστήματα διαχείρισης» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι «οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές μονάδες παραγωγής. Το καλό είναι ότι μπορούν να σβήσουν σχεδόν άμεσα, αλλά αυτό έχει και αρνητικές διαστάσεις. Απαιτείται ισχυρή συνεργασία με τους διαχειριστές ώστε το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ να λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο.»
Η Στ. Ζαχαρία ανέφερε, επίσης, ότι «η αποθήκευση σίγουρα έχει καθυστερήσει», με την χώρα να μετράει ήδη δύο έτη περικοπών ΑΠΕ, από τον Μάρτιο του 2023 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες περικοπές. «Δύο χρόνια μετά ακόμα δεν έχουμε έναν σταθμό μπαταρίας που θα δίνει την ενέργεια το βράδυ, όταν η τιμή είναι πολλαπλάσια» τόνισε.
Κωνσταντίνος Βασιλικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Forena Energy: «Μέχρι το 2030 ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να είναι και παραγωγός»
Την ανάγκη αυτοματοποίησης των έργων τόνισε και ο Κωνσταντίνος Βασιλικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FORENA ENERGY.
«Μέχρι το 2030 ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να είναι και παραγωγός» είπε, όμως «για να φτάσουμε σε αυτό πρέπει να πιάσουμε τους στόχους για τις ΑΠΕ». Όπως όμως εξήγησε, οι πολίτες τώρα αντιδρούν στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ γιατί δεν βλέπουν στους λογαριασμούς τους την φθηνότερη ενέργεια που παρέχουν οι ΑΠΕ.
«Χρειαζόμαστε ένα μείγμα τεχνολογιών για να πιάσουμε τους ενεργειακούς στόχους» είπε εξηγώντας ότι απαιτείται να υπάρχουν «μπαταρίες και συστήματα ασφαλείας που θα ρυθμίζουν την παραγωγή αλλά και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας εντός και εκτός της χώρας».
Ο κ. Βασιλικός επέκρινε επίσης την στρατηγική μονομερούς προσανατολισμού στα φωτοβολταϊκά, με τον παραμερισμό πηγών όπως τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα που παρέχουν και άλλες λειτουργίες στην οικονομία.
«Χαλάσαμε το μείγμα που προβλέπει το ΕΣΕΚ για το 2030» ανέφερε χαρακτηριστικά «και το πρόβλημα διαιωνίζεται με την εισαγωγή και νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα ενώ υπάρχει απουσία μπαταριών.» «Το τελευταίο διάστημα οι ΦοΣΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υπερπαραγωγής έναντι της ζήτησης που δεν αυξάνεται. Κάποιες από τις κινήσεις ρύθμισης έχουν ανατεθεί στις ΦοΣΕ που δεν μπορούν όμως να τις υλοποιήσουν πλήρως, καθώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα εργαλεία. Χρειαζόμαστε αυτόματα συστήματα διαχείρισης των έργων» τόνισε, σημειώνοντας ότι σήμερα μόνο το 30% των έργων έχει αυτά τα συστήματα.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Φαίη Χρυσοχόου.