Παραμένει πλήγμα για την ελληνική βιομηχανία το κόστος ενέργειας

Παραμένει πλήγμα για την ελληνική βιομηχανία το κόστος ενέργειας
Πέμπτη, 25/01/2024 - 06:23

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι οι θέσεις εργασίας και ακολουθεί το ενεργειακό και η αύξηση των επιτοκίων.

Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, την κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, την επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, την επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και την ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών. Αυτές είναι οι προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, επικεφαλής του οποίου είναι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας ξυλείας Ακρίτας, Λουκία Σαράντη, για το κόστος ενέργειας που παραμένει υψηλό για την ελληνική βιομηχανία. Σύμφωνα με την ίδια η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο που δεν στηρίζει τη βιομηχανία σε αντίθεση με τη Γερμανία. Η πρόταση του Συνδέσμου Βιομηχανιών

Η διοίκηση του ΣΒΕ έδωσε και τη δική της απάντηση για τον «πληθωρισμό της απληστίας», παραδεχόμενη πως εν μέσω πληθωριστικής κρίσης η εμφάνιση κερδών αυξημένων κατά 200% είναι προκλητική. Η κ. Σαράντη ξεκαθάρισε όμως ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να εμφανίζουν κέρδη αν θέλουν να είναι βιώσιμες, ενώ τόνισε πως είναι άδικο και δεν πρέπει να απομονώνονται συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο Σύνδεσμος, επίσης, επισημαίνει πως σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα, προτείνοντας την ενίσχυση της χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την αναβάθμιση των υποδομών internet υψηλών ταχυτήτων, η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης. «Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να εστιάσουμε ιδίως στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και στα έργα επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης», προσθέτει η διοίκηση του ΣΒΕ.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΣΒΕ τονίζει ότι σε μια εποχή με αλλεπάλληλες κρίσεις η διαρκής αβεβαιότητα αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας περάσαμε από την υγειονομική κρίση στην ενεργειακή κρίση, από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες, ενώ τις δυσάρεστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία διαδέχθηκαν πρόσφατα αυτές στη Μέση Ανατολή. «Δυστυχώς, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα και σε αυτή καλείται η ελληνική οικονομία, και κατ᾽ επέκταση η ελληνική βιομηχανία, να την κατανοήσει και να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΕ λαμβάνει πάντα ενεργά μέρος στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας προτάσεις και υλοποιώντας δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του Συνδέσμου βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου το σχέδιο απορρόφησης μεταναστών από τρίτες χώρες να εφαρμοστεί συντεταγμένα και στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της βιομηχανίας ξυλείας Ακρίτας, Λουκία Σαράντη «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι οι θέσεις εργασίας και ακολουθεί το ενεργειακό και η αύξηση των επιτοκίων», ενώ ρεαλιστικός είναι ο αριθμός των 70.000 κενών θέσεων που ισχύει, π.χ. για τον κλάδο της πληροφορικής. Η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία που επεξεργάζεται ο ΣΒΕ είναι η κατάθεση προτάσεων για αλλαγή όρων ένταξης των επιχειρήσεων σε κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς «την Ελλάδα δεν βοηθά η αναπτυξιακή μονομέρεια, που μεγαλώνει, ούτε ο αποκλεισμός από χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα κονδύλια», όπως είναι το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος.