Ενεργειακή κρίση: Τι προτείνει η Αθήνα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Τι προτείνει η Αθήνα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου
Δευτέρα, 25/07/2022 - 19:54

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση, παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Όπως σημειώνουν, κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν τα εξής:

«Παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού στο περίπου 20% της χωρητικότητάς του από τις 7 π.μ. την Τετάρτη, ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με την εταιρεία, μία ακόμη τουρμπίνα που είναι κρίσιμη για την διατήρηση των ροών στο σταθμό συμπίεσης Portovaya θα συντηρηθεί και θα τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής.

Στο μεταξύ δεν υπάρχει συμφωνία για το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.