Ολική επαναφορά στο «βρώμικο» λιγνίτη για την Ελλάδα

Ολική επαναφορά στο «βρώμικο» λιγνίτη για την Ελλάδα
Παρασκευή, 15/07/2022 - 06:38

Στον λιγνίτη στρέφεται πάλι η Ελλάδα αγωνιώντας να διασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή ακόμη και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, και αποφασίστηκε η ΔΕΗ να διαπλασιάσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη για τους επόμενους 12 μήνες.

Για την κάλυψη των αναγκών των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ με καύσιμο θα ενεργοποιηθούν τα λιγνιτορυχεία της Αχλάδας και της Βεύης.

Εκτιμάται ότι η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα αυξηθεί από 5 TWh σε 10 TWh για τους 12 μήνες καλύπτοντας το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Εντός του φθινοπώρου εξάλλου θα τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής ρεύματος Πτολεμαΐδα 5.

Η κυβέρνηση περιμένει το σχέδιο που εκπονεί η Κομισιόν και θα ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου, αποτελώντας τη βάση συζήτησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ λίγες ημέρες αργότερα.

H εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η αβεβαιότητα για το αν θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream από τις 22 Ιουλίου προκαλεί τρόμο όχι μόνο σε ό,τι αφορά την επάρκεια αλλά και τις επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό.

Το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου προβληματίζει την κυβέρνηση που βλέπει να διογκώνεται παράλληλα με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν της ενεργειακής επάρκειας και των μέτρων που αποφασίστηκαν, κεντρικό θέμα αποτέλεσε και το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να δοθούν περί το 1,5-1,7 δισ. ευρώ ως ενίσχυση στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έναντι 850 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικώς για την ίδια χρονική περίοδο. Η αύξηση της πρόβλεψης για το δημοσιονομικό κόστος, οφείλεται στην τελευταία μεγάλη άνοδο των τιμών του ρεύματος και του αερίου. Ας σημειωθεί δε ότι στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια που συγκεντρώνει το ΤΕΜ από την αγορά ενέργειας και βέβαια οι εκτιμήσεις έχουν γίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2022 - 07:00