Η κυβέρνηση περιμένει ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση… πριν πειράξει τον προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση περιμένει ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση… πριν πειράξει τον προϋπολογισμό
Τρίτη, 12/07/2022 - 06:28

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης από την Ευρώπη.

Από τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από την Ευρώπη θα κριθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει περεταίρω μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες της οποίας προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κράτη μέλη.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από ποτέ στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση» ανέφερε χθες ο Robert Habeck, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα με φόντο το λουκέτο στον Nord Stream 1, με τα κράτη και ιδίως τη Γερμανία να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Αρκετές χώρες ανησυχούν, ότι το Βερολίνο μπορεί να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα της βιομηχανίας, έναντι της προστασίας των γειτόνων του. Υπενθυμίζεται, πως η Γερμανία έχει υπογράψει συμφωνίες αλληλεγγύης με Δανία και Αυστρία, οι οποίες προβλέπουν τη στήριξη τους σε μια κατάσταση έλλειψης αερίου.

Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, υπενθυμίζοντας πως η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις της το αρνητικό σενάριο μείωσης της ροής φυσικού αερίου. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο αρνητικό σενάριο, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι να πάμε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου και να χάσει το κέρδος που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή από τις υψηλές τιμές.

Για την ελληνική κυβέρνηση το στοίχημα είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους που συνδέονται με την οικονομία, αλλά και με την ενεργειακή ασφάλεια. Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας η ενσωμάτωση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας της Πτολεμαΐδας 5, η έναρξη της οποίας «σπρώχνεται» προς το τέλος του έτους, εξαιτίας τεχνικών λόγων. Από την άλλη πλευρά, το βάρος των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να το σηκώσει από μόνο του το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Επομένως, με δεδομένο πως οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο θα διατηρηθούν τους επόμενους μήνες, θα απαιτηθούν περισσότεροι πόροι. Άρα, δεν αποκλείεται να «πειραχτεί» ο κρατικός προϋπολογισμός.