Η αποκωδικοποίηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιο, ΟΤΑ

Η αποκωδικοποίηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιο, ΟΤΑ
Παρασκευή, 10/06/2022 - 06:41

Δράσεις οι οποίες θα έχουν αποτελέσματα σε βάθος 12μηνου μπήκαν σε τροχιά και αφορούν φορείς του δημοσίου τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας συνδέονται με το πρόγραμμα Ηλέκτρα, το οποίο θα τρέξει τον επόμενο μήνα. Επί της ουσίας θα υπάρχει μια άμεση εφαρμογή των μέτρων, καθώς θα πρέπει να οριστεί σε κάθε υπηρεσία του δήμου ή των φορέων του δημοσίου ένας ενεργειακός υπεύθυνος. Θα είναι υποχρέωση για να μπορεί ένας δήμος ή φορέας του δημοσίου να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Οι δράσεις θα παρακολουθούνται σε ετήσια βάση από το υπουργείο Ενέργειας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα θεσπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών κάποια μπόνους επιβράβευσης, αλλιώς όσοι δήμοι δεν καταφέρνουν να πετυχαίνουν τους στόχους θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με το παραπάνω κόστος και θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν περικοπές σε άλλες δαπάνες τους. Δεν θα ενισχύονται οι προϋπολογισμοί τους.

Οι δήμοι βέβαια είχαν ζητήσει από την αρχή της χρονιάς τη στήριξη τους για την ενεργειακή κρίση. Το ζητούμενο πάντως για τους δήμους είναι να μειώσουν την κατανάλωση στον οδοφωτισμό αλλά και στα αντλιοστάσια, όπου το κόστος λειτουργίας τους έχει αυξηθεί κατά 66% σε σχέση με το 2020. Σε σχέση με τον οδοφωτισμό όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΕΝ, το θέμα είναι να γίνουν δράσεις σε κεντρικά σημεία όπου υπάρχει υπερβολικός φωτισμός.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμάται πως μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει γίνει συμβασιοποίηση των παρεμβάσεων μέσω του προγράμματος Ηλέκτρα και πως σε κάθε περίπτωση στοίχημα είναι η ενθάρρυνση των δήμων, ώστε να προχωρήσουν τα έργα εξοικονόμησης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία καθώς αποτελεί μια άμεση χρηματοδότηση για τους δήμους με τη προσφορά υψηλών ποσοστών επιδότησης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Από τον Ιούλιο θα τρέξει το πρόγραμμα Ηλέκτρα που θα αφορά χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σχολεία, νοσοκομεία και χώρους των ΟΤΑ όπου ο στόχος είναι μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Σε σχέση με τα ποσοστά επιδότησης: το 50% αποτελεί το βασικό ποσοστό χρηματοδότησης, το οποίο μπορεί να φτάσει το 60%, εάν η αίτηση προβλέπει ότι το κτίριο θα επιτύχει αναβάθμιση κλάσης Β+ (αντί για το κατώτατο όριο που είναι η κλάση Β) ή ριζική ανακαίνιση. Ακόμη, η επιχορήγηση μπορεί να φτάσει και στο 70%, εφόσον ισχύσουν συνδυαστικά και τα δύο παραπάνω. Υπό προϋποθέσεις το ποσοστό θα μπορεί να ξεπεράσει και το 85%. Εξυπακούεται πως το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τους φορείς του δημοσίου ή τους ΟΤΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/06/2022 - 06:45