Τα δεδομένα για τον «κόφτη» στα κλιματιστικά

Τα δεδομένα για τον «κόφτη» στα κλιματιστικά
Δευτέρα, 30/05/2022 - 05:00

Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσαν μια σειρά από συμβουλευτικά μέτρα για να μπορέσουν τα κράτη να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Μεταξύ των συμβουλευτικών μέτρων που είχαν ανακοινώσει ήταν: η περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών, η τηλεργασία, οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ανέφεραν πως οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Ιταλία και Ισπανία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομισιόν και της ΙΕΑ και ανακοίνωσαν μέτρα τα οποία αφορούν τα κυβερνητικά κτίρια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα και απ’ ότι φαίνεται η χώρα μας θα ακολουθήσει αντίστοιχα μέτρα, τουλάχιστον σε σχέση με τη λειτουργία των κλιματιστικών. Πηγές από το υπουργείο Ενέργειας διευκρίνισαν πως υπάρχουν κάποιες σκέψεις, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Η ΡΑΕ προς το παρόν δεν έχει εμπλακεί στο ζήτημα αυτό τονίζουν πηγές της ρυθμιστικής αρχής στο iEnergeia.gr και προσθέτουν πως όσο περισσότερο εμπλέκεται τόσο το καλύτερο για το καλό της χώρας, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση της πολιτείας για ενίσχυση της τόσο με προσλήψεις, όσο και μισθολογικά.

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια», ανέφερε στον ΣΚΑΙ την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας πως «επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Σίγουρα στις προθέσεις του υπουργείου είναι να ανακοινωθούν μέτρα για τις δημόσιες υπηρεσίες και να γίνουν κάποιες συστάσεις στον κόσμο. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια θα διαδραματίσει το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, ενώ σίγουρα ρόλο θα έχουν και τα προγράμματα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες. Στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να προκηρύσσεται τουλάχιστον ένα πρόγραμμα το χρόνο. Παράλληλα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Όπως έχει γνωστοποιηθεί θα μπορούν να αντικατασταθούν: ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες. Στόχος είναι τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περίπου 1000 KWh τον χρόνο και μια μείωση στους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 150- 200 ευρώ. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από το 30-50% ανά νοικοκυριό με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες πολιτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα.