Γιώργος Καπόπουλος: Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε…

Γιώργος Καπόπουλος: Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε…
Γιώργος Καπόπουλος Γιώργος Καπόπουλος
Τετάρτη, 18/05/2022 - 07:12

Ο πινάκας του Μαγκρίτ που απεικονίζει μια πίπα καπνού και φέρει την ονομασία «Αυτό δεν είναι μια πίπα» περιγράφει την αδυναμία της Ε.Ε των 27 να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια επίδειξη αποφασιστικής ρητορικής απέναντι στην Μόσχα και στην αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης λόγω διακοπής της ροής του Ρωσικού Φυσικού Αερίου.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ε.Ε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις της Μόσχας να πληρώνει το Φυσικό Αέριο σε Ρούβλια καθώς οι σχετικές συμβάσεις προβλέπουν πληρωμή σε Ευρώ η σε Δολάρια.

Αν πάρουμε στα σοβαρά την παραπάνω θέση των 27 η Ρωσία καλείται να εξάγει Φυσικό Αέριο με το σύστημα πληρωμής που ίσχυε μέχρι τώρα και το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε η Ε.Ε !

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ντράγκι υπέδειξε από την αρχή του ψυχοδράματος την λύση οι μεν 27 να θεωρήσουν ότι η διαδικασία πληρωμής τερματίζεται με την πίστωση του πρώτου λογαριασμού σε Ευρώ η σε Δολάρια η δε Ρωσία να θεωρεί ότι εξοφλήθηκε όταν τα ποσά μετατραπούν σε Ρούβλια με πίστωση ενός δεύτερου λογαριασμού!

Όλα τα παραπάνω είναι σουρεαλιστικά και αν δεν διακυβευόταν με απίστευτη ελαφρότητα η κοινωνική και η πολιτική σταθερότητα της Γηραιάς Ηπείρου θα παρέπεμπαν στις κωμωδίες Βουλεβάρτου όπου όταν ο απατημένος σύζυγος συλλαμβάνει επ αυτοφώρω την γυναίκα του με τον εραστή της ακούει να του λένε δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Ας υποθέσουμε ότι η Ε.Ε έχει οριστικά και αμετάκλητα αποφασίσει να απεξαρτηθεί από το Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο της Ρωσίας αλλά σταδιακά ώστε το σοκ της προσαρμογής να είναι διαχειρίσιμο.

Το σταδιακά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς δεν υπάρχει σχέδιο Β αλλά ούτε και η πολιτική βούληση σύνταξης του από την Κομίσιόν.

Επι πλέον εάν η ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία είναι αδύνατη σήμερα η κοινή λογική προβλέπει ότι θα είναι απολύτως αδύνατη σε λίγους μήνες όταν ο πληθωρισμός κι η επισιτιστική κρίση θα έχουν φέρει τις κοινωνικές και πολιτικές αντοχές των χωρών – μελών σε οριακό σημείο.

Η ρητορική προθυμία και η πρακτική ανεπάρκεια της Ε.Ε να υλοποιήσει τις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ένα τρπλό αρνητικό αποτέλεσμα:

-Πρώτον επιδεινώνουν μια ήδη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία στην Γηραιά Ηπειρο.

-Δεύτερον ενθαρρύνουν την Ρωσία να πιστεύει ότι η διάσπαση της πολυσυζητημένης ενότητας της Δύσης είναι θέμα χρόνου.

- Τρίτον τα παραπάνω αθροιστικά ενθαρρύνουν την Κίνα να θεωρεί ότι η Ε.Ε δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις ΗΠΑ στην εξάσκηση πίεσης σε βάρος της μέσω κυρώσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2022 - 07:13