Το «ράλι» αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ ρίχνει τις διεθνείς τιμές

Το «ράλι» αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ ρίχνει τις διεθνείς τιμές
Τρίτη, 24/05/2022 - 07:00

Το «ράλι» αποθήκευσης αερίου στο οποίο επιδίδονται τους τελευταίους μήνες οι ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου έχει ρίξει τις διεθνείς τιμές του αερίου που ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η τάση αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του αερίου αποτυπώνονται στο ολλανδικό Hub. Χθες, το συμβόλαιο TTF παράδοσης Ιουνίου διαπραγματευόταν στα 83,5 ευρώ/MWh (-5,008%) κατά τη λήξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο ταχύς ρυθμός πλήρωσης των αποθηκών δείχνει ότι έχει φτάσει στα όριά του, με την Ευρώπη να βρίσκεται πλέον σε τροχιά πλήρους αποθήκευσης πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αναλυτές στο Reuters, ο ρυθμός συσσώρευσης αποθεμάτων αερίου έχει καταστεί μη βιώσιμος, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ασκεί καθοδική πίεση στις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων παράδοσης και προοιωνίζεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αποθεμάτων.

Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να έχουν γεμάτες τις αποθήκες αερίου ενόψει του χειμώνα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο που θα προκύψει στο ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου. Ωστόσο σε αντίθεση με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, η εποχιακή αποθήκευση φυσικού αερίου δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει μια σημαντική και διαρκή διακοπή των παραδόσεων αερίου μέσω αγωγού.

Σε κάθε περίπτωση οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του αερίου στην Ευρώπη τους τελευταίους έξι μήνες εξισορρόπησαν εκ νέου την ευρωπαϊκή αγορά και παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλο πλεόνασμα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η άφθονη αποθήκευση θα εξασφαλίσει την άνετη τροφοδοσία της Ευρώπης μέχρι τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και αν οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα χαμηλές - με την προϋπόθεση ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία συνεχίζονται.

Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για παραδόσεις αυτό το καλοκαίρι ήδη υποχωρούν ενθαρρύνοντας την αύξηση της κατανάλωσης από τους βιομηχανικούς χρήστες και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παραδόσεις που είχαν προγραμματιστεί τον Ιούλιο του 2022 έχουν πέσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.