Επιπλέον χρηματοδότηση για έργα αυτοπαραγωγής και net metering

Επιπλέον χρηματοδότηση για έργα αυτοπαραγωγής και net metering
Τρίτη, 14/03/2023 - 05:31

Επιπλέον πόροι για πράσινα έργα και ειδικότερα έργα αυτοπαραγωγής και net metering φαίνεται πώς θα εισρεύσουν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, τα 202 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ έως το 2023 φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν σε έργα αυτοπαραγωγής και net metering. Φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν τα 202 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ έως το 2025.

Το υπουργείο Οικονομικών που προετοιμάζει την αναθεώρηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» προκειμένου να εντάξει σε αυτό τα επιπλέον 769 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το REPowerEU, έχει αποφασίσει ήδη ότι με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ανόδου των τιμών που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, τα 202 εκατ. ευρώ του RRF δεν χρειάζεται να διατεθούν στον ΕΛΑΠΕ και ως εκ τούτου θα ανακατευθυνθούν σε άλλα έργα.

Ο ΕΛΑΠΕ αποτελούσε για χρόνια έναν ελλειμματικό λογαριασμό που κάλυπτε τη διαφορά ανάμεσα στη συμφωνημένη αμοιβή των παραγωγών με ΑΠΕ και τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά. Η εκτίναξη της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού εξάλειψε την όποια διαφορά και ο ΕΛΑΠΕ έγινε πλεονασματικός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ΕΛΑΠΕ όχι μόνο είναι πλέον πλεονασματικός αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε τροφοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και των επιδοτήσεων των τελικών καταναλωτών ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο τέλος του 2023 θα είναι πλεονασματικός ως εκ τούτου η ανακατανομή των κονδυλίων κρίνεται συμφέρουσα.

Εντός των επομένων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ τα απολογιστικά στοιχεία για το 2022 καθώς και η πρόβλεψη για το 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του 2023 ο ΕΛΑΠΕ θα είναι πλεονασματικός κατά 135 εκατ ευρώ για το τμήμα του που αφορά τα νέα έργα, δηλαδή αυτά που εντάχθηκαν στο σύστημα μετά το 2021. Ωστόσο το τμήμα του λογαριασμού που αφορά τα παλιά έργα θα «γράψει» έλλειμμα της τάξης των 120 εκατ. ευρώ το οποίο πάντως υπερκαλύπτεται από το πλεόνασμα και έτσι στο σύνολο του ο λογαριασμός δεν θα έχει πρόβλημα. Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και για το 2024.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιάννη Γιαρέντη επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ μέσα σε έναν χρόνο έχουν δοθεί 8,5 δις. στο ΤΕΜ, τα οποία έχουν περάσει στους προμηθευτές για να αποδοθούν ως επιδοτήσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.Από αυτά μόνο 1,6 δις. αντλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ 4,2 δισ ήταν έσοδα από τις ΑΠΕ από τον προσωρινό μηχανισμό του πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

Παράλληλα ο ΔΑΠΕΕΠ από το 2019 κατάφερε να κλείσει άνοιγμα 1 δις ευρώ και πλέον οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πληρώνονται εντός 20 ημερών ενώ οι απαιτήσεις έχουν μηδενιστεί.