Ομόφωνη Απόφαση των Επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας: Η Αυτοπαραγωγή Ενέργειας (Net Metering) είναι μονόδρομος

Ομόφωνη Απόφαση των Επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας: Η Αυτοπαραγωγή Ενέργειας (Net Metering) είναι μονόδρομος
Τρίτη, 14/02/2023 - 10:56

Σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση συνήλθαν οι εκπρόσωποι του 70% των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο ζήτημα τηςαυτοπαραγωγής ενέργειαςμέσω φωτοβολταϊκών Net Metering.

«Είναι αδιανόητο να συζητάμε για ανάπτυξη και “Βιομηχανία 4.0” με επενδύσεις σε τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό,όταν την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε καν την αναγκαία υποδομή ενεργειακού δικτύου.» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ε.Ε.ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, κ. Ευάγγελος Γκάγκος.

Εδώ και χρόνια οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας συναντούν ολοένα και περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια τους να κάνουν το αυτονόητο,να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων τους, όπως προστάζει άλλωστε η εποχή.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Γκάγκος «το πρόβλημα είναι ένα και είναι χρόνιο. Ο υποσταθμός της ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί να δεχτεί επιπλέον παραγόμενο ρεύμα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. να μην μπορούν να κάνουν αυτό που γίνεται σε όλες τις οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές της Ευρώπης,να παράγουν το δικό τους ρεύμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισαςδεν στοχεύουν στην πώληση του ηλεκτρικού ρεύματοςμε σκοπό την κερδοφορία. Αποκλειστικός στόχος είναι ηαυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματοςγια να μπορούν οι επιχειρήσεις να είναιβιώσιμεςκαι να μειώσουν στο μέγιστο δυνατό τοενεργειακό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισαςαιτούνται άμεση επίλυση του προβλήματος με επαύξηση της ισχύος του υποσταθμού της ΔΕΔΔΗΕ.

Εδώ και χρόνια τα αιτήματα τόσο των επιχειρήσεων μεμονωμένα, όσο και του συνδέσμου της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας για το συγκεκριμένο ζήτημα, μένουν ανεκπλήρωτα και οι ενδιαφερόμενοι ακούνε μόνο υποσχέσεις για μελλοντικές κινήσεις.Ωστόσο, οι εποχές δεν επιτρέπουν άλλες αναβολές.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει γίνει θηλειά στο λαιμό των επιχειρήσεων. Οι υπέρογκές αυξήσειςέχουνήδηεπηρεάσει σημαντικά τα ταμεία και τη βιωσιμότητατων επιχειρήσεων. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τα αποτελέσματα προβλέπονται καταστροφικά.

Οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. αποφάσισαν ομόφωνα: «Το NetMetering στις επιχειρήσεις μας είναι μονόδρομος

Η αυτοπαραγωγή της ενέργειας των επιχειρήσεων μέσω των φωτοβολταϊκών Net Metering δεν θα λύσει απλώς το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους της παραγωγής, αλλά θα αποτελέσει έναν ακόμη λόγο για να τους μελλοντικούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ