Γιώργος Περιστέρης στο CEO Initiative: Τα αιολικά έχουν τεθεί υπό διωγμόν

Γιώργος Περιστέρης στο CEO Initiative: Τα αιολικά έχουν τεθεί υπό διωγμόν
Πέμπτη, 10/11/2022 - 13:38

Την ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης διότι «η κλιματική καταστροφή έρχεται», επεσήμανε ο κ. Περιστέρης

Την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στις ΑΠΕ τόνισε ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συζήτηση που είχε με τον Νίκο Φιλιππίδη, Δημοσιογράφο, ΤΑ ΝΕΑ & MEGA, στο πλαίσιο τουCEO Initiative 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικά εγρήγορση για την προώθηση επενδύσεων, δεδομένου ότι οι γνωματεύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συνήθως αρνητικές για την εκμετάλλευση του αναγλύφου. Ανέδειξε μάλιστα και τους κινδύνους σημειώνοντας ότι «η κλιματική καταστροφή έρχεται», με τη Eurostat να υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα είναι πρώτη από πλευράς οικονομικών συνεπειών κατά κεφαλή.

Ο κ. Περιστέρης διαπιστώνει κοινά χαρακτηριστικά της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε σήμερα με αυτές του’70, του ’80, του 2000. «Οι χώρες είχαν αποφασίσει να περιορίσουν την παραγωγή για να ανεβάσουν τις τιμές. Μία από τα ίδια τώρα, δεν μας εκπλήσσει. Για την πράσινη μετάβαση, η τωρινή ενεργειακή κρίση θα ήταν αμελητέα εάν είχε γίνει η μετάβαση», ανέφερε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ.

«Δεν πρέπει να εστιάζουμε σε μονοσήμαντη λύση»

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, σαφώς ο λιγνίτης πρέπει να αποσυρθεί αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει δια της επιταχύνσεως της καθαρής ενέργειας. «Πρέπει να προσανατολιστούμε σε εγχώρια καύσιμα, λιγνίτη, ΑΠΕ και υδροηλεκτρική ενέργεια», σημείωσε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε σε μονοσήμαντη λύση. Πρόσθεσε επίσης την ανάγκη να υπάρχει ενημέρωση για τις ΑΠΕ και «να μην χαϊδεύουμε όσους αντιπαρατίθενται στις ΑΠΕ. Να ξέρουμε τι σημαίνει να έχεις δική σου ενέργεια και να μην την πληρώνεις πανάκριβα από το εξωτερικό. Όταν εισάγεις, δεν έχει προστιθέμενη αξία, έχεις πολλαπλασιαστή μηδέν. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μια οικονομική αιμορραγία. Αλλά ακόμα και τώρα μπορούμε να σοβαρευτούμε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση στον ενεργειακό τομέα. Δεν εννοούμε μόνο φωτοβολταϊκά, εννοούμε όλες τις μορφές πράσινης ενέργειας, συν αποθήκευση, συν διασύνδεση».

«Μεγάλη η εξάρτηση»

Ο κ. Περιστέρης χαιρέτισε ταμέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αλλά τόνισε ότι δεν είναι αρκετά. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ξεκίνησε το 2010 ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που έχει προστιθέμενη αξία για ναυπηγεία, χαλυβουργεία, αλλά δεν έχει εγκατασταθεί κανένα μέχρι τώρα, και ούτε πρόκειται μέχρι το 2030. «Στέλνουμε συνεχώς συνάλλαγμα στο εξωτερικό και το καίμε. Η ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια είναι 81% στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 57%, τη στιγμή που είμαστε προικισμένοι από τη φύση» πρόσθεσε.

Ο κ. Περιστέρης απάντησε επίσης σε ερώτημα σχετικά με τιςτραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2021, όταν κάηκε πλήθος στρεμμάτων δάσους. «Ποια ήταν η αντίδραση;». αναρωτήθηκε για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι «απαγορεύτηκαν οι ανεμογεννήτριες. Ποια είναι η λογική απαγόρευσης ανεμογεννητριών; Δηλαδή τι πειράζει να εγκατασταθεί μια ανεμογεννήτρια τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης θα είναι ο καλύτερος φύλακας του δάσους; Την τοπική αυτοδιοίκηση δεν την πειράζει η αυθαίρετη δόμηση, δεν την πειράζει η καταπάτηση δασών, την πειράζουν οι ΑΠΕ. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της κλιματικής καταστροφής και του να έχουμε φτηνή, δικιά μας, ελεγχόμενη καθαρή ενέργεια».

Ο κ. Περιστέρης εκτίμησεότι τα αιολικά έχουν τεθεί υπό διωγμόν. «Τα φωτοβολταϊκά είναι χρήσιμα ως συμπληρωματικά. Δεν βλέπω καμία πανστρατιά. Οι γνωματεύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συνήθως αρνητικές για την εκμετάλλευση του αναγλύφου. Καμία ενημέρωση, μόνο αποφυγή του να πιάσουμε το θέμα και να κάνουμε αυτοκριτική. Η κλιματική καταστροφή έρχεται και η Eurostat υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα είναι πρώτη από πλευράς οικονομικών συνεπειών κατά κεφαλή» πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/11/2022 - 13:45