Συμμετοχή ΙΕΝΕ στην Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΝ για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

Συμμετοχή ΙΕΝΕ στην Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΝ για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
Πέμπτη, 14/07/2022 - 10:14

Η προσέγγιση του ΙΕΝΕ ως προς την αναγκαιότητα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι απόλυτα θετική. Tο παρόν νομοσχέδιο όμως, είναι υπέρ του δέοντος γραφειοκρατικό με την επίκληση δεκάδων άσχετων άρθρων για θέματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, με κίνδυνο να χαθεί η ουσία του πράγματος.

Το ΙΕΝΕ έλαβε μέρος στην Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» καταθέτοντας χθες (12/2) λεπτομερείς προτάσεις και παρατηρήσεις.

Να αναφέρουμε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο καλύπτει τα εξής θέματα:

  • Η θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
  • Η απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων.
  • Η απλοποίηση των χρήσεων γης (και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών).
  • Η ρύθμιση θεμάτων Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και Πράσινου Ταμείου.
  • Η ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις.
  • Η ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας.

Η προσέγγιση του ΙΕΝΕ ως προς την αναγκαιότητα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είναι απόλυτα θετική όπως εξ άλλου είχε εκφρασθεί δημόσια πριν από περίπου 18 μήνες (1/2/2021) στην δημόσια διαβούλευση της ΕΛΕΤΑΕΝ για το υπό συζήτηση τότε Νέο Θεσμικό Πλαίσιο Θαλάσσιας Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Με δεδομένη την υποστήριξη του για την συντομότερη δυνατή προώθηση Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων στον Ελλαδικό χώρο το ΙΕΝΕ χαιρετίζει κατ’αρχάς την απόφαση του ΥΠΕΝ να θέσει το εν λόγω νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.

Σταθερή θέση του ΙΕΝΕ είναι η ύπαρξη κατάλληλων μελετών και μετρήσεων πριν προχωρήσει η λεπτομερής οριοθέτηση των ζωνών εντός των οποίων θα επιτραπεί η κατασκευή και λειτουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Όμως το παρόν νομοσχέδιο είναι υπέρ του δέοντος γραφειοκρατικό με την επίκληση δεκάδων άσχετων άρθρων για θέματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, έτσι που αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα ( ως όφειλε) με κίνδυνο να χαθεί η ουσία του πράγματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των σχολίων και παρατηρήσεων του ΙΕΝΕ

Γενικές Παρατηρήσεις

Το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ αποβλέπει στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και περιλαμβάνει ένα πλήθος ειδικών περιπτώσεων ακόμη και συγκεκριμένων έργων μέσα από έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο που το ίδιο έχει καθορίσει, αποβλέποντας στην άμεση επίλυσή τους με νόμο. Ως εκ τούτου, δεν προσφέρεται για εποικοδομητικό σχολιασμό.

Περιλαμβάνει, επίσης, και το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ με ανάλογο περιεχόμενο, κυρίως επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων, καθώς επίσης και την θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ).

Ειδικές Παρατηρήσεις

1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Άρθρο 11, παρ.1 και παρ. 2, Από τις εγκαταστάσεις ύδρευσης εξαιρείται η αφαλάτωση. Προτείνεται η απάλειψη της εξαίρεσης (να επιτρέπεται η αφαλάτωση με αντίστροφη ώσμωση και με σωστές μελέτες και εφαρμογές), γιατί η υπεράντληση υπογείων υδάτων θα οδηγήσει στην υφαλμύρηση, πολλώ δε μάλλον όταν αναμένεται στα επόμενα χρόνια ξηρασία, κλπ.

2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’: Η ΕΔΕΥ Α.Ε. μετονομάζεται σε «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.» (HEREMA), προσαρμόζοντας αντίστοιχα και το καταστατικό της, για να αναλάβει την διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των δικαιωμάτων που απορρέουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και διαχείριση αυτών.

Η αλλαγή του ονόματος δεν αρκεί για να αναλάβει η νέα πλέον ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε. αυτό το φορτίο και προτείνεται να χρησιμοποιήσει Τεχνικό Σύμβουλο, γιατί είναι μια νέα και δύσκολη περιοχή, ώστε να μην γίνουν λάθη και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα συμβάλλει να γίνουν τα αναγκαία και σωστά βήματα (μεταφορά know-how) ώστε να αρχίσουν οι αδειοδοτήσεις και οι εφαρμογές.

Στα Άρθρα 62 και 66, υπάρχει αναφορά στον Φορέα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ). Επειδή δημιουργείται σύγχυση, προτείνεται η αντικατάστασή του από την ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.

3. Άρθρο 68, τελικά ποιος πληρώνει? Στην παρ. 6 αναφέρεται: «… Το κόστος κατασκευής των Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ)» και παρακάτω στην παρ. 10 αναφέρεται «Έκαστος Επενδυτής ΥΑΠ επιβαρύνεται με το κόστος της κατασκευής των Έργων Διασύνδεσης, όπως προσδιορίζεται στην οριστική προσφορά σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΑΔΜΗΕ».

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2022 - 10:20