Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα –τα αιτήματα του κλάδου

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα –τα αιτήματα του κλάδου
Παρασκευή, 20/05/2022 - 07:15

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα ωστόσο στην ελληνική επικράτεια το ποσοστό αξιοποίησης του μικρού υδροηλεκτρικού δυναμικού αγγίζει το 13%, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 73%.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων εκτιμά ότι η περεταίρω διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα είναι αδύνατη εάν δεν ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Σε πρόσφατη επιστολή του μάλιστα με αφορμή τη διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου για τη Β’ φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ τονίζει πως η εξήγηση για τη μικρή συμμετοχή του υδροηλεκτρικού δυναμικού είναι η εξής :«λόγω της μακροχρόνιας αδειοδοτικής διαδικασίας των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων όταν “φθάνουν” να ζητήσουν οριστικούς όρους συνδέσεως, ο ηλεκτρικός χώρος έχει ήδη καλυφθεί από έργα άλλων τεχνολογιών που απολαμβάνουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αδειοδότησης».

Όπως τονίζουν πηγές του συνδέσμου στο iEnergeia «το νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει χρόνια ζητήματα όπως τα ιδιοκτησιακά. Όμως σε ότι αφορά άλλα ζητήματα όπως τους όρους σύνδεσης εισηγείται την «προσωρινή» αναστολή τους και για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και για όσες δεν έχουν κατατεθεί μέχρι νεοτέρας. Αυτό θα είναι καταστροφικό γιατί δεν μπορεί κάποιος επενδυτής που θέλει να επενδύσει να μη ξέρει τι θα γίνει».

Είναι ενδεικτικό πως ο σύνδεσμος στην επιστολή του στο υπουργείο Ενέργειας αναφερόμενος στην παράγραφο 8 του άρθρου 96 του νομοσχεδίου που προβλέπει πως «από τη θέση σε ισχύ του παρόντος και μέχρι τη δημοσίευση των νέων περιθωρίων ισχύος, ο διαχειριστής του δικτύου δεν χορηγεί οριστικές προσφορές σύνδεσης και δεν δέχεται νέες αιτήσεις, εκτός αν πρόκειται για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς ή αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, είτε εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού είτε του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων», επισημαίνει πως «η συγκεκριμένη διάταξη επιφυλάσσει αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων σταθμών ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, όπως είναι η πλειοψηφία των ΜΥΗΕ». Προσθέτει μεταξύ άλλων στην ίδια επιστολή πως «αν και στο σχέδιο νόμου προβλέπονται προθεσμίες για κάποια στάδια σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, όχι ωστόσο για την ΡΑΕ, στη χώρα μας δυστυχώς οι προθεσμίες από τους φορείς της Πολιτείας εν γένει δεν τηρούνται, αφού δεν υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτούς. Οπότε εύλογα υποθέτουμε πως η οριζόντια αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων Προσφορών Σύνδεσης για μικρά έργα ανεξάρτητων παραγωγών στον ΔΕΔΔΗΕ, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ίσως και πέραν του έτους». Ακόμα, σημειώνει πως «η δεύτερη διάσταση αναστολής υποβολής νέων αιτημάτων μικρομεσαίων έργων ανεξάρτητων παραγωγών στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ είναι πιο μόνιμη και θα αφορά, εξατομικευμένα, αυτόματα όσες περιοχές οι Υ/Σ ΜΤ/ΥΤ έχουν περιθώριο κάτω των 10 MW. Θα εναπόκειται λοιπόν στην υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου του ΔΕΔΔΗΕ για έργα επέκτασης των υποδομών του στο κατά πόσον περιοχές που άμεσα με την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα κλείσουν, αν και πότε θα επανέλθουν».

Πηγές του συνδέσμου υπογραμμίζουν πως «μπαίνουν προθεσμίες σε διάφορους φορείς και στους επενδυτές, όμως οι φορείς δεν έχουν ευθύνη αν αθετήσουν τις προθεσμίες». Επίσης, αναφέρουν πως επειδή τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι μικρά έργα, έχει ζητηθεί στο κομμάτι του νόμου που αναφέρεται στους υποσταθμούς όπου τα περιθώρια είναι έως 10 MW, να δίνεται ένα 30% κατά προτεραιότητα στα μικρά υδροηλεκτρικά. Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται να διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες.