Συμφωνία για υπεράκτια αιολικά έργα ύψους 135 δισ. ευρώ, υπέγραψαν Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο

Συμφωνία για υπεράκτια αιολικά έργα ύψους 135 δισ. ευρώ, υπέγραψαν Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο
Πέμπτη, 19/05/2022 - 14:04

Στόχος της «Πράσινη Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας της Ευρώπης» τα τουλάχιστον 65 GW έως το 2030 και 150 GW έως το 2050.

Το κοινό όραμά για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα και του πράσινου υδρογόνου, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σφράγισαν με τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες ο Γερμανός Καγκελάριος και οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Δανίας και της Ολλανδίας, στο λιμάνι του Esbjerg, στη Δανία παρουσία και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί τη βάση για τους πρώτους πραγματικούς ευρωπαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Πλέον μπορούμε να επεκτείνουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, καθώς επίσης και να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες για πράσινο υδρογόνο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα «μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δήλωσε πως η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν βασίζεται πλέον σε επιδοτήσεις και γίνεται «όλο και φθηνότερη», προσθέτοντας ότι είναι η «ώρα για την εκβιομηχάνιση».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ορισμένα από αυτά τα αιολικά πάρκα αναπτύσσονται πλέον χωρίς να εμπλέκονται δημόσια χρήματα».

Οι τέσσερις χώρες παράλληλα θέλουν να εντείνουν τη συνεργασία τους και στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, επεκτείνοντας τις υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή, αφού αυτό είναι ιδιαίτερα περιζήτητο από τις χαλυβουργίες που επιθυμούν να παράγουν χάλυβα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Σχετικές είναι και το άρθρο της Επίτροπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και του Δανού υπουργού Ενέργειας Νταν Γιόργκεσεν, στη EURACTIV, στο οποίο αναφέρεται πως: «Αξιοποιώντας τους άφθονους υπεράκτιους αιολικούς πόρους της Βόρειας Θάλασσας, μπορούμε επίσης να ανοίξουμε το δρόμο για την οικονομία του υδρογόνου. Η αιολική ενέργεια ανοιχτής θάλασσας παράγει συχνά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση χρειάζεται».