Οι ηλιακές εγκαταστάσεις αναμένεται να σημειώσουν φέτος τη μεγαλύτερη ανάπτυξή εδώ και πέντε χρόνια

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις αναμένεται να σημειώσουν φέτος τη μεγαλύτερη ανάπτυξή εδώ και πέντε χρόνια
Τρίτη, 30/03/2021 - 13:45

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμες το 2021 για τη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους εδώ και πέντε χρόνια, ανέφερε την Τετάρτη η εταιρεία έρευνας δεδομένων IHS Markit, δεδομένου ότι χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνουν περαιτέρω σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ώθηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου οδήγησε σε ένα «πράσινο κύμα» επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως είναι η αιολική και η ηλιακή, με πολλές χώρες να μειώνουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης κατά 27% σε περίπου 180 GW για ηλιακές εγκαταστάσεις φέτος έρχεται ακόμη και όταν ανεβαίνουν οι τιμές των μονάδων και το κόστος μεταφοράς φορτίου, σημείωσε η IHS. Αναφέρεται ότι οι υψηλές τιμές για ορισμένες πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός και ο χάλυβας, έχουν ασκήσει πίεση στις εταιρείες να διατηρήσουν υψηλές τιμές για μονάδες.

Η IHS Markit δήλωσε ότι αναμένει από την ηπειρωτική Κίνα, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή φωτοβολταϊκών προϊόντων στον κόσμο να ξεπεράσει τα 60 GW σε ηλιακές εγκαταστάσεις το 2021, ενώ η αμερικανική αγορά αναμένεται να εγκαταστήσει 27 GW.

Η Ινδία, ιστορικά μια εξαιρετικά ευαίσθητη στο κόστος αγορά, αναμένεται να εγκαταστήσει περίπου 12 GW φέτος και να έχει μια αύξηση της ζήτησης μονάδων από τον Αύγουστο του 2021 καθώς ανοίγει ένα παράθυρο εισαγωγής αφορολόγητων μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

Τέλος, η IHS Markit ανέφερε ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν περίπου μόνο 10% με 142 GW εγκαταστάσεων πέρυσι, επικαλούμενη τους περιορισμούς στην κατασκευή και τα logistic λόγω της πανδημίας COVID-19.

Πηγή: Reuters