Οι προκλήσεις για τη γεωθερμία για τη θέρμανση και ψύξη

Οι προκλήσεις για τη γεωθερμία για τη θέρμανση και ψύξη
Τετάρτη, 03/04/2024 - 08:21

Το πακέτο Fit for 55 οριστικοποιήθηκε με πολλές σημαντικές εξελίξεις για τη γεωθερμία, όπως ένας δεσμευτικός στόχος θέρμανσης και ψύξης από ανανεώσιμες πηγές.

Πριν μερικούς μήνες ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να εργαστούν για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη γεωθερμία που να επιδιώκει να αντιμετωπίσει ρυθμιστικά και οικονομικά προβλήματα για να διευκολύνει μεγαλύτερες επενδύσεις σε κτίρια, βιομηχανία, γεωργία καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται σε στάδιο απανθρακοποίησης . Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν τα νομοθετικά πακέτα "Fit for 55" και REPowerEU, τα οποία δημιουργούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς για τη γεωθερμία μέσω των κανόνων αδειοδότησης που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Το ευρωπαικό συμβούλιο για τη γεωθερμία αναμένει πολύ περισσότερες τοπικές αρχές να στραφούν στη γεωθερμία. Επίσης, στόχοι σύμφωνα με το συμβούλιο είναι η διασφάλιση των στρατηγικών της ΕΕ και των εθνικών γεωθερμικών πόρων, η διευκόλυνση της δημιουργίας εναρμονισμένου πλαισίου μετριασμού του χρηματοοικονομικού κινδύνου και η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλες κοινότητες καταναλωτών.

Το πακέτο Fit for 55 οριστικοποιήθηκε με πολλές σημαντικές εξελίξεις για τη γεωθερμία, όπως ένας δεσμευτικός στόχος θέρμανσης και ψύξης από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. οι αντλίες θερμότητας είναι μια ώριμη τεχνολογία που είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική από τους λέβητες. Επιτρέπουν μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενέργειας του περιβάλλοντος και της σπατάλης θερμότητας. Στα κτίρια, οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται για θέρμανση, ζεστό νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις και για ψύξη. Αντί να παράγουν θερμότητα, εξάγουν και αναβαθμίζουν την ενέργεια του περιβάλλοντος (θερμότητα ή κρύο από τον εξωτερικό αέρα ) ή τη γεωθερμική ενέργεια (θερμότητα ή κρύο από το έδαφος ή τα υπόγεια ύδατα). Ο κύκλος ψύξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ένας κύκλος συμπίεσης ατμών που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά υπάρχουν επίσης κύκλοι ρόφησης που οδηγούνται από τη θερμότητα.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022 από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι οι αντλίες θερμότητας θα μειώσουν τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη για θέρμανση στα κτίρια κατά τουλάχιστον 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2030.

Σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, το σχέδιο REPowerEU απαιτεί επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Αποσκοπεί στη μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, στον διπλασιασμό του τρέχοντος ρυθμού εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στα κτίρια και στην επιτάχυνση της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας μεγάλων δικτύων τηλεθέρμανσης και ψύξης. Με 3 εκατομμύρια μονάδες αντλιών θερμότητας που έχουν εγκατασταθεί μόνο το 2022, στόχος είναι να εγκατασταθούν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια επιπλέον αντλίες θερμότητας έως το 2027.